Majka

Познато е дека кај трудниците освен физички промени, исто така се јавуваат и психолошки промени. Стануваат поемотивни и малку позаборавни од вообичано. Научниците тврдат дека тоа се случува со цел, односно мозокот на мајката се подготвува за поврзување со бебето.

Новите истражувања покажуваат дека бебињата не само што го префаќаат стресот на нивната мајка, туку тие исто така покажуваат соодветни физиолошки промени.

Пумпата за измолзување е од огромна помош за мајки кои сакаат нивното бебе да пие мајчино млеко и кога тие не се дома. Многу често ги користат мајки кои мораат да тргнат на работа, но исто така и жени кои повремено имаат работа надвор од дома.

Постојат разни видови на пумпи за измолзување. Вашиот правилен избор ќе ви помогне да избегнете болка во брадавиците, затнување на млечните канали, да имате доволно млеко и да немате проблем со исхраната на вашето малечко.

постпородилна депресија

Грижите на новите мајки се многукратни, тука спаѓаат парите, практичната помош околку одгледувањето на детето итн. Но она што создава особено голем притисок врз мајките е нивното чувство дека се мора да направат совршено.

1. Првите две недели дозволете си да ги поминете во кревет со бебето. Доколку имате таква можност, за другите работи нека се грижат другите. Вие посветете се колку можете повеќе еден на друг, а во исто време секако ќе ви биде потребен одмор за да закрепнете по породувањето.

1. Бебето ти е многу големо / многу мало. Секоја новопечена мајка е чувствителна на коментарите за нејзиното бебе. Владее мислење дека ако бебето е големо, значи дека е здраво, но многу мали и предвремено родени бебиња се совршено здрави.

Pages