Majka

Кога жената ќе се породи често пати новороденчето се повива и се остава да спие во нејзина близина во свое креветче или се одвојува во друга соба, за мајката да може да се одмори. И покрај тоа што ова е вообичаена практика, новите истражувања објавени во Biological Psychiatry обезбедија нови докази дека одвојувањето на бебињата од нивните мајки е стресно за нив.

Супер тенките познати мајки ги ставаат жените под притисок што побрзо да ја загубат постпородилната килажа, покажа испитување во В.Британија.

Канадска студија покажа дека контактот кожа со кожа со бебето, за новите мајки можеби е најдобриот начин да се опуштат после бременоста.

Истражувачите од Универзитетот St. Francis Xavie откриле дека мајките кои по неколку часа во текот на денот ги држеле бебињата во контакт кожа со кожа, имале попозитивни мајчински чувства и помалку страдале од пост-породилна депресија.

Истражувачите открија дека прегратката за бебињата делува како шеќерот за олеснување на болката.

Давањето на бебињата зашеќерена вода за да им се намали болката при примањето на вакцина или инекција не помага, а прегратката од мајката може подобро да ја заврши таа работа.

Се покажало дека контактот кожа на кожа со мајката, им помага на бебињата за олеснување на болката.

Мајката секако дека има посебно место во нашето срце, но испитувањата покажуваат дека таа има посебно место и во нашиот ум.

Една студија покажа дека поглед на лицето на мајката ги возбудува клетките во мозокот повеќе отколку слики од други луѓе, познати личности и таткото.

Поврзувањето кое се создава  поемѓу мајката во првите месеци и првите години од животот, обезбедува таа да не биде далеку од неговиот ум и многу години покасно.
 

Pages