Majka

Хормонот окситоцин беше интензивно проучуван откако се пронајдоа докази дека придонесува за социјално поврзување помеѓу љубовниците, пријателите и колегите. Освен тоа окситоцинот игра и огромна улога при породувањето и мајчинското однесување. Но интересно е што новите истражувања открија дека окситоцинот игра голема улога и во преминот кон татковството.

Како да го подобрите квалитетот на млекотодоење на бебеСовет број 1 е одморот. Обидете се колку можете повеќе да одмарате. Уморот е непријател на млекото. Кога вашето бебе одмара, обидете се и вие да преспиете. Не се обидувајте да завршите премногу обврски и избегнувајте премногу гужва. Така ќе си го обезбедите квалитетот на млекото.

Веројатно дека нема да ви биде потребна некоја поголема промена во вообичаената здрава исхрана.

постпородилна депресија

Постнаталната депресија (ПНД) се смета дека се јаува кај околу 10-15% од новите мајки.

Не се работи за хир на мајката, туку за сериозна состојба.

Кај многу мајки по породувањето може да се јави: плачливост, тага, напнатост, загриженост, умор и сл. За ова се смета дека се заслужни големите промени кај хормоните, кои настануваат по породувањето. Обично после ден-два ситуацијата се нормализира.

Она што секој го знае за бебињата е дека тие не спијат, а не спијат ниту нивните родители. Но всушност првите 6 месеци од животот се од огромна важност за развивањето на правилен ритам на сон и будност, кои му се потребни на детето за здрава иднина.

Една нова студија покажа дека бебињата имаат поголеми шанси за кошмари и на 6 и на 12 месечна возраст, ако нивните мајки страдале од депресија или анксиозност пред бременоста.

Во студијата учествувале 874 жени на возраст помеѓу 20 и 34 години во Саутхемптон, Велика Британија. Пред да забременат, жените пополниле прашалник од кој се гледало нивото на депресија. Кај 29% имало значителни знаци на депресија или анксиозност.

Pages