Помагањето е добро за здравјето

Со тоа што ќе направите добро дело всушност си помагате самите на себе, си го намалувате нивото на стрес и си го подобрувате сопственото здравје.

Ова се заклучоците на научна студија на Универзитетот во Сасекс. Тие само ја потврдија старата поговорка дека со помагање на другите си помагаме себе си.

Контактот кожа со кожа им помага на мајките

Канадска студија покажа дека контактот кожа со кожа со бебето, за новите мајки можеби е најдобриот начин да се опуштат после бременоста.

Истражувачите од Универзитетот St. Francis Xavie откриле дека мајките кои по неколку часа во текот на денот ги држеле бебињата во контакт кожа со кожа, имале попозитивни мајчински чувства и помалку страдале од пост-породилна депресија.

Недостатокот на Д витамин во бременоста носи ризик од шизофренија

Една студија во Данска покажа дека бебињата кои се раѓаат со мало ниво на Д витамин имаат двојно поголем ризик за појава на шизофренија покасно во животот.

За целта на испитувањето била направена споредба помеѓу нивото на Д витамин кај новороденчињата кај кои покасно се појавила шизофренија, со нивото на Д витамин кај здравите бебиња.

7 Совети за среќен брак

Среќата во бракот не е нешто доаѓа што неочекувано и одненадеж како лотаријата. Среќниот брак се гради и потребно е да се работи на него.  
 

Психолошкото насилство во бременоста е поврзано со пост-породилна депресија

Психолошкото насилство од интимниот партнер, независно од физичкото и сексуалното насилство е поврзано со повисок ризик за развој на пост-породилна депресија.

Четиригодишен седвич и помфрит од McDonald's

Еве како изгледа еден сендвич од McDonald's, 4 години откако е купен и чуван во обична кутија:

Грижата за непцата може да спречи смртоносно згрутчување на крвта

Редовното миење на забите и чистење со забен конец може да спречи да се насоберат бактерии од типот Streptococcus. Ако овие бактерии навлезат во крвниот систем можат да предизвикаат големи штети врз здравјето на човекот.

Вести: Бебето кое се очекуваше да умре по раѓањето го прослави 18-иот роденден

Мајката по породувањето одбила да го земе своето бебе дома за да умре и сега тоа наполни 18 години.

Coral Pierpoint-Regan се родила без залистоци на срцето. Не се очекувало дека ќе преживее ниту една недела.

Нејзината мајка ги молела хирурзите да се обидат да и го спасат животот.

 Корал денес

Тие се согласиле да направат операција кога бебето имало само 10 дена.

Со исхрана до зачнување девојче

Нова студија тврди дека мајките кои сакаат да родат девојче треба да ги исфрлат од исхраната бананите и да преминат на зрнеста храна и тврдо сирење.

Водата од овошјето и зеленчукот ја подмладува кожата

Холивудскиот дерматолог, фармацевт и истражувач Др. Howard Murad вели дека она што се случува во телото се одразува и се покажува на кожата.

Според него тајната за убавина и здравје кое ќе зрачи одвнатре е одржувањето на клеточните мембрани да бидат цврсти, за да можат да ја задржуваат водата како и младите клетки.

Pages