Откриено е дека вештачките формули на млеко содржат високи количини на алуминиум, што може да доведе до здравствени проблеми покасно во животот.

Научниците ги испитале водечките производи на вештачко млеко во Велика Британија и утврдиле дека количеството на алуминиум е многу повисоко од она што е законски дозволено да биде присутно во водата.
 

адаптираното мелко има алуминиум

Намалувањето на тежината по породувањето е проблем за голем број жени, но намалувањето за само 5 кг може да го намали ризикот за опасни компликации во следната бременост кај жени кај кои веќе имало компликации во бременоста.

Прееклампсијата
се карактеризира со висок крвен притисок, протеини во урината и отекување, може да влијае врз црниот дроб, бубрезите и системот за коагулација на крвта. Прееклампсијата е водечкиот фактор на смрт за врме на породувањето во развиените земји.

Нова студија покажа дека вежбањето го намалува ризикот за дебелина кај луѓе со генетска предиспозиција за неа во просек за 40%. Во некои семејства навистина дебелината е многу почеста, но се покажа дека тоа не мора да биде така.

Заклучоците се базирани врз студија извршена врз 20,430 луѓе.

Студија на Универзитетот во Питсбург покажа дека мајките кои не ги дојат бебињата имаат значително поголеми шанси за развој на дијабетес тип 2 покасно во животот.

Др. Eleanor Bimla Schwarz - професорка на Универзитетот вели дека нашироко е познато дека исхраната и вежбањето влијаат врз намалување на ризикот за дијабетес тип 2, но многу луѓе не знаат дека и доењето може драстично да ги намали шансите за негова појава, преку намалување на мастите на стомакот кај мајката.

Истражување покажа дека луѓето кои пијат по 1-2 кафиња дневно имаат подобра еластичност на артериите, од оние кои воопшто не пијат кафе. Подобрата еластичност на крвните садови пак може да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Истражувачите открија дека прегратката за бебињата делува како шеќерот за олеснување на болката.

Давањето на бебињата зашеќерена вода за да им се намали болката при примањето на вакцина или инекција не помага, а прегратката од мајката може подобро да ја заврши таа работа.

Се покажало дека контактот кожа на кожа со мајката, им помага на бебињата за олеснување на болката.

Идентичните близнаци Оливија и Кејтлин Стивенсон и нивниот брат близнак Финли се родени и покрај фактот што на нивниот татко Тим му беше кажано дека никогаш нема да има деца.

 

Оливија, Финли и Кејтлин

Сестрите Dawn Potts и Catherine Morris родија синови со разлика од 7 часа. Шансите да се случи да се породат во ист ден и во иста болница биле 1:125 000, сепак тоа се случило. Терминот за породување на двете сестри бил со разлика од 4 дена, на почетокот на септември.

 

Катерина со синот Итан и Дон со синот Броди

Милиони луѓе секојдневно земаат лекарства, кои можат да предизвикаат зголемување на нивната тежина.

Многу лекарства можат да го зголемат апетитот, да предизвикаат подуеност или да го забават метаболизмот. Еве некои од нив:

Pages