Поголема е веројатноста дека децата ќе ја напишат својата домашна работа ако тоа го гледаат како инвестиција, а не како страшило - покажа нова студија на Универзитетот во Мичиген. Резултатите се објавени во списанието Experimental Social Psychology.

Што е егзема (атопичен дерматитис)

 

Егземата или атопичен дерматитис се манифестира како сува, екстремно чувствителна, задебелена кожа, може да биде присутно црвенило и може да изгледа како лушпи или пак да има мали црвени пликчиња кои можат да пукаат или да се инфицираат и е придружена со силно чешање. Егзема кај бебињата најчесто се јавува на челото, образите и скалпот, но може да се појави и на градите, рацете, нозете или други делови од телото.
 

Здравите жени кои се обидуваат да зачнат можат да си ги намалат шансите да се случи тоа ако се под стрес. Ова е заклучокот од една студија на истражувачи од Универзитетот Оксфорд и Националниот Институт за Здравство на САД.

Долго време се знаеше дека луѓето кои се во брак имаат подобро здравје, но нова студија покажа дека имањето на долгорочна заедница има влијаните и врз хормоните и намалувањето на стресот.

Паровите кои не се во брак, но имаат посветена и долгорочна романтична врска исто така покажуваат намален стрес како и луѓето кои се во брак, вели Dario Maestripieri - професор на Универзитетот во Чикаго и водач на студијата.

Мојата мајка имаше едно око. Ја мразев, толку многу ме срамеше. Мојата мајка маше мала продавница на пазарот. Собираше тревки и ги продаваше, само за да ги собере парите кои ни беа потребни, таа беше таков срам. Еден ден кога одев во основно училиште, дојде мојата мајка. Бев толку засрамен. Како можеше да ми го направи тоа? Ја погледнав со поглед полн со омраза и побегнав. Следниот ден на училиште децата зборуваа и ми се потсмеваа: Мајка ти има само едно око?!

Позитивниот тип на родителство како: топлина, надгледување на активностите на децата, вклученост во нивниот живот и конзистентност во дисциплината имаат позитивно влијание не само врз децата туку и врз тоа како тие ќе ги одгледуваат нивните деца.

Децата чии родители имаат цврст, авторитативен стил на воспитување, а сепак им дозволуваат да ги прекршат правилата и да извлечат поука од тоа, имаат поголеми изгледи дека ќе имаат улога на водачи како возрасни, покажа студија објавена во The Leadership Quarterly.

Имањето на сестра, дури и помала сестра, им помага на децата да не се чувствуваат толку потиштено.

Ова е еден од заклучоците на нова студија за меѓусебното влијание на браќата и сестрите. Laura Padilla-Walker - професор на Универзитетот во Биргхем е водач на студијата.

Има родители кои сакаат да имаат повеќе деца. Ова е една од студиите кои покажуваат дека овие родители се во право. Братот или сестрата имаат уникатно влијание во животот на детето.

Многу родители сметаат дека најтежок дел од подигањето на децата е да одржат мир помеѓу нив. Но Laurie Kramer од Универзитетот на Илиноис вели дека е погрешно да се сконцентрирате на тоа само да ставите крај на конфликтите. Наместо тоа родителите треба да се сконцентрираат на позитивните работи кои ќе им помогнат на децата да се согласуваат.

Малтретирањето на децата на училиште е нешто што се случува во цел свет. Околу 15% од децата се жртви на овакво малтретирање, а тоа понатаму води до депресија, анксиозност, осаменост итн. Според една голема Холандска студија на Универзиетот во Гронинген, она што ги мотивира малтретирачите е барањето на статус и љубов.

Pages