Досега повеќе студии покажаа дека татковците кои се активно вклучени во одгледувањето на нивните деца можат значително да придонесат за раниот развој на нивните деца, академските постигнувања и нивната добросостојба. Сега една нова студија на Универзитетот на Јужна Флорида покажа дека вклученоста на таткото пред раѓањето на детето може да игра многу важна улога во спречувањето на смртта кај детето во текот на првата година од животот. Резултатите од студијата се објавени во списанието: Journal of Community Health.

Децата чии мајки во текот на бременоста имале зголемено ниво на шеќер во крвта имаат поголеми шанси за намалена чувствителност на инсулин, а тоа е ризичен фактор за појава на дијабетес тип 2. Paula Chandler-Laney - коавтор на студијата (постдокторант на Универзитетот Алабама во Бирмингем), вели дека се знае дека децата чии мајки имале гестациски (труднички) дијабетес или пак дијабетес тип 2, имаат поголем ризик од појава на дијабетес тип 2.

Познатиот и признат социолог Др. David Popenoe е еден од пионерите на релативно младата гранка на испитување на улогата на таткото и татковството. Според него и истражувањата кои се направени, татковците се многу повеќе од само вториот возрасен човек во домот. Татковците кои се вклучени и ангажирани во животот на децата ќе донесат повеќе позитивно влијание од било кој друг човек. Татковците имаат директно влијание врз добросостојбата на нивните деца.

 

Пресекувањето на папочната врвца по раѓањето треба да се одложи за неколку минути, сугерираат истражувачите од "University of South Florida's Center of Excellence for Aging and Brain Repair".

Одложувањето на пресекувањето на папочната врвца овозможува да се транспортира поголемо количесто крв од мајката кон бебето, а со тоа и многу физиолошки дарови за детето преку природната трансплантација на матични клетки при раѓањето.

Студијата е објавена во списанието "Journal of Cellular and Molecular Medicine".

Истражувачите од "Yale School of Medicine" и нивните колеги од "Society for the Investigation of Early Pregnancy" помогнаа да се разјасни функцијата на протеинот наречен Предимплатациски фактор, кој го произведуваат здравите ембриони со цел да управува со прицврстувањето на ембрионот за матката и да и помогне на мајката да се адаптира на бременоста.

Употребувајки напредна технологија на сликање на мозокот, истражувачите на Центарот за зависности и ментално здравје во САД утврдиле дека нивото на MAO-A кај здравите жени после 5-6 дена од  породувањето било за 43% поголемо од нивото кај жените кои немале неодамнешно породување. Најголеми концентрации на MAO-A биле утврдени на петиот ден после породувањето, тоа е воедно и денот кога постпородилната тага вообичаено е најизразена кај мајките по породувањето.

Важноста на здравата врска помеѓу таткото и детето е огромна и со ништо не може да се замени. За разлика од минатото кога исклучиво се нагласуваше важноста на развивањето на односот помеѓу мајката и детето, сега се повеќе се обрнува внимание и се испитува комплексноста на улогата на таткото во животот на детето.

Испитувањето објавено во списанието Биолошка Психијатрија (Biological Psychiatry) покажа дека изложеноста на фетусот на високи концентрации на хормонот на стрес е гласник за послаб развој на мисловните процеси кај бебето, но дека овие штетни последици  може да се поништат, ако мајките им обезбедат на овие бебиња чувствителна љубов и близина по раѓањето и во детството.

Pages