Пронајдена врска помеѓу орална бактерија кај мајката и смрт кај бебето

Yiping Han - истражувач од Одделот за перидонтика на Case Western Reserve University School of Dental Medicine, го објави првиот документиран линк помеѓу бактерија кај мајката со заболување на непцата во бременоста и смртта на бебето. Ова беше објавено во фебруарското издание на Obstetrics & Gynecology.

Децата на бремените жени со зголемена тежина имаат зголемен ризик

Во новиот број на списанието Nursing for Women's Health, објавена е статија во која се укажува на тоа дека дебелината кај бремените жени е поврзна со компликации, вродени дефекти, како и зголемен ризик од дебелина кај детето во детството и зрелата возраст.

Употребата на доплер ултразвук во бременоста го намалува ризикот кај високоричната бременост

Спрема новата Кохранова систематска студија, употребата на доплер ултразвук кај високо ризичните бремености може да го намали бројот на царски резови и бебиња кои би починале.

Абортусот и спонтантиот абортус три пати ги зголемуваат шансите за раѓање на бебе со премала телесна тежина во следните бремености

Жените кои имале абортус или пак доживеале спонтан абортус имаат 3 пати поголем ризик од раѓање на следното бебе со премала телесна тежина, покажуваат новите истражувања.

Колку е поголем бројот на абортуси или спонтани абортуси кај жената, толку се зголемува и ризикот од премала тежина на бебето во следната бременост.

Раѓањето со премала тежина (под 2500 грама) и предвременото раѓање (пред 37-та седмица од бременоста) се главната причина за смртност кај бебињата.

Секојдневните сексуални односи помагаат за да се намали ДНК оштетувањето на сперматозоидите и ја подобруваат плодноста

Според австралиска студија презентирана на годишното собрание на Европското Здружение за Репродукција и Ембриологија, секојдневното ејакулирање во текот на 7 дена го подобрува квалитетот на машката сперма со тоа што се намалува процентот на оштетувањето на ДНК.

Досега немаше консензус помеѓу лекарите за тоа дали треба или не треба воздржување од сексуални односи неколку дена пред овулацијата.

Студија врз бремени жени сугерира дека пробиотиците можат да помогнат да се избегне дебелината

 

Во една Холандска студија се покажа дека жените имаат помали изгледи да ја имаат најопасната форма на дебелина, ако почнат со земање на пробиотици од првото тромесечие на бременоста. Пробиотиците се бактерии кои помагаат да се одржи здравата рамнотежа на бактерии во дигестивниот тракт, со тоа што го спречуваат претераното размножување на штетните бактерии. Тие се нормален дел од дигестивниот систем и играат улога и во контролирањето на инфекциите.

Прееклампсијата е поврзана со намалена функција на тироидната жлезда

Во анализата биле комбинирани 2 одвоени студии. Првата студија покажала дека жените кај кои ќе се развие прееклампсија во текот на бременоста, во последните седмици од бременоста имале мало намалување на функцијата на тироидната жлезда.

Втората студија покажала дека жените кои имале прееклампсија во бременоста, имаат поголеми шанси за намалување на тиродината функција, после 20 и повеќе години од породувањето, од жените кои немале прееклампсија.

Претераното качување на килажа во бременоста носи двојно поголеми шанси за раѓање на преголемо бебе

Ова е објавено во ноемвриското издание на Obstetrics & Gynecology.

Во студијаta на Kaiser Permanente Center од Орегон, во која учествувале повеќе од 40000 жени и нивните бебиња, било утврдено дека жените кои качиле повеќе од 18 кг во текот на бременоста имале двојно погoлми шанси да имаат бебиња со тежина над 4 килограми.

Употребата на вентилатор е поврзана со намален ризик од синдромот на ненадејна смрт кај новороденчињата

Спењето на стомак кај бебињата се смета за главна причина за синдромот на ненадејна смрт кај доенчињата. Во САД после кампањата од 1994 г. за важноста на спиењето на бебето на грб, бројот на смртност од овој синдром е намален за 56%.

Откриена е врска помеѓу земањето на фолна киселина во доцната бременост и појавата на астма кај децата

Научници од Универзитетот во Аделаида ги објавија резултатите од нивните истражувања во American Journal of Epidemiology. Со резултатите од испитувањето е фрлена светлост врз причината за зголемената појава на астма кај децата на возраст од 3-5 г. во развиените земји, во последните децении.

Pages