Доењето го преполовува ризикот од рак на дојка кај жени со семејна историја на болеста

Во една студија во која учествуваа 60000 жени со случаи на рак на дојка во блисккото семејството, се покажа дека жените кои доеле барем 3 месеци, имале имале напола помал ризик од рак на дојка.

За жените кои имаат барем една личност од блиското семејство со рак на дојка, доењето на бебето го смалува ризикот за кај нив да се појави рак за 59%.

Исправената положба ја скратува првата фаза од породувањето

Лежењето за време на раните стадиуми на породувањето може да го забави неговиот напредок. Истражувачите од Кохран открија дека првата фаза од породувањето кај жените кои што клечеле, стоеле, шетале или седеле исправено била пократка.

Пронајден е протеин кој ги штити сперматозоидите

Научниците открија протеин, кој ги заштитува несозреаните сперматозоиди од оксидативните процеси кај глуците. Кога глушец мажјак, постар од една година со недостаток од овој протеин ќе се спарел со нормална женка глушец, имало зголемена појава на спонтани абортуси и дефекти во развојот.

Расположението на мајката влијае врз спиењето на бебето

Она што секој го знае за бебињата е дека тие не спијат, а не спијат ниту нивните родители. Но всушност првите 6 месеци од животот се од огромна важност за развивањето на правилен ритам на сон и будност, кои му се потребни на детето за здрава иднина.

Поголемата зачестеност на некои заболувања кај деца на постари татковци е објаснета со тестикуларни тумори

Ретка форма на тестикуларен тумор фрли светлина на нови генетски мутации кои се јавуваат кај децата. Истражувањето финансирано од Wellcome Trust и Данското здружение за рак, покажа зошто некои болести се јавуваат почесто кај деца на постари татковци.

Бебињата на мајки кои патат од депресија или анксиозност имаат поголем ризик за послаб сон

Една нова студија покажа дека бебињата имаат поголеми шанси за кошмари и на 6 и на 12 месечна возраст, ако нивните мајки страдале од депресија или анксиозност пред бременоста.

Во студијата учествувале 874 жени на возраст помеѓу 20 и 34 години во Саутхемптон, Велика Британија. Пред да забременат, жените пополниле прашалник од кој се гледало нивото на депресија. Кај 29% имало значителни знаци на депресија или анксиозност.

Намаленото внимание и хиперактивност кај децата е поврзано со недостаток од фолати во бременоста

Одамна се знае дека нивото на фолати (природна форма на фолна киселина) во бременоста е многу важно за нормален развој на нервниот систем на бебето.

Депресијата за време на бременоста може двојно да го зголеми ризикот од предвремено породување

Направена е студија која покажала дека жените со знаци на депресија имаат поголем ризик од предвремено породување. Колку знаците на депресија биле поизразени, толку бил поголем и ризикот.

Во студијата учествувале 791 бремена жена од Сан Франциско и неговиот окгруг и траела од Октомври 1996 г до Окомври 1998 г. Повеќето од жените (98,5%) не примале никакви антидепресиви, па тоа ја прави студијата поверодостојна, затоа што лекарствата не можеле да ги замаглат резултатите.

Мајчиното млеко треба да се пие во истиот дел од денот кога е издоено

Една нова студија покажа дека состојките кои се наоѓаат во мајчиното млеко се менуваат во текот на денот.

Мајчинотото млеко содржи многу состојки, помегу кои и нуклеотиди, кои имаат важна улога во регулирањето на сонот на бебето.

Највисока концентрација на нуклеотиди била пронајдена во ноќните часови: од 20 часот навечер до 8 наутро. Тоа им помогнало на научниците да сватат дека мајчиното млеко има голема улога и во воспоставувањето на правилен сон кај бебето.

Pages