Во една студија која ја направиле научниците од Универзитетот во Саутхемптон е откриено дека исхраната богата со масти во текот на бременоста, ги зголемува шансите за тешко заболување на црниот дроб, поврзано со негово замастување во возрасни години.

Неалкохоличарската масна болест на црниот дроб е поврзано со дебелината и е предизвикана од натрупување на масти во црниот дроб. До неодамна оваа болест се сметаше за ретка и не многу опасна, но денес претставува едно од најчестите заболувања на црниот дроб, кое може да премине во цироза.

Новите испитувања покажуваат дека третманот на гестацискиот дијабетес, дури и кај жени кај кои се работи за блага форма на дијабетес, има голема улога во спречувањето на претераното качување на килажата на мајката и на бебето и го олеснува породувањето.

На повидок е нов доказ дека правилната, здрава исхрана во текот на бременоста е многу важна за здравјето на бебето.

Децата чии мајки во текот на бременоста секојдневно јаделе зеленчук, имаат помали изгледи дека ќе заболат од дијабетес тип 1.

Ова е покажано во една студија во јужна Шведска, во која биле опфатени 6000 деца. Резултатите се објавени во списанието Педијатриски дијабетес. Пред нешто конечно да се каже, ќе треба да се направат уште испитувања вели клиничкиот нутриционист Hilde Brekke.

Pages