Развој кај бебе

новородено бебе

Во текот на девет месеци вашето бебе растело во идеалниот сензорен свет во вашата матка, живеејки во многу помирна средина отколку онаа во надворешниот свет. Од таа мирна околина во матката, тоа нагло преминало во свет, со многу сензорни стимулации, а тоа за бебињата е голем предизвик.

Студија на Универзитетот од Саутхемптон покажа дека воведувањето на тврда храна во исхраната на бебето покасно од 17 недела може да го намали ризикот за алергии, исто така ризикот е помал ако паралелено со воведувањето на тврда храна се продолжи со доење.

Студија открива дека свирењето на музички инстурмет го зајакнува мозокот, а најголема корист се постигнува ако со лекциите се почне на рана возраст до 7 години.

Перцентилите покажуваат колку проценти од бебињата на иста возраст имаат помала тежина од вашето бебе (или висина или обем на глава, во зависност на што се однесуваат перцентилите).

Бебињата кои се хранети со адаптирано млеко качуваат повеќе тежина од доените бебиња, затоа немојте да го споредувате вашето доено бебе со други бебиња, кои не се доени.

Возрасните често пати се обидуваат да наместат среќно лице за да ги заштитат децата за да не се вознемират од некое негативно искуство. Но бебињата веќе од 18 месеци ја знаат вистината.

Прашањето, Кога моето бебе ќе почне да спие по цела ноќ? е едно од најчестите прашања кои си ги поставуваат новите родители.
Иако сите бебиња се уникатни, сепак повеќето од нив ќе почнат да спијат по цела ноќ помеѓу 4 и 6 месеци.

 

Следните бројки се дадени ориентационо како референци и го покажуваат просечното време на спиење кај бебињата, а не значи дека сите бебиња ќе ги следат тие шаблони.

Pages