Здравје

леблебија - богата со цинк

Цинкот штити од оксидативниот стрес, помага во заздравување на раните, во синтезата на ДНК, формирањето на хемоголобинот и уште многу други процеси.

Најголемиот бенефит од бременоста јасно е дека е вашето скапцено чудо, кое ќе го држите во прегратка. Исто така постојат и некои привремени придобивки, како блескава кожа, густа коса и сл. Но бременоста ве опремува со здравствени бенефити, што ќе ве следат понатаму во животот.

бразилски ореви

Селенот, кој се наоѓа во големи количини во бразилските ореви, потоа во црвеното месо, морската храна итн. одамна се знаеше дека игра важна улога во машката плодност. Но, сега научниците открија дека селенот има клучна улога и во развојот на фоликулите кај жените.

романтична двојка

Нема ништо роматнично како бакнежот, но освен романтика тој ни овозможува и здравје. Научниците сметаат дека размената на бакнежи помага во развивање на имунолошкиот систем и поефикасна борба со болестите.

желатинизирана супа од коски

Традиционалната супа од коски со модерното живеење го има загубено своето место, но денес повторно е актуелна заради непроценливите здравствени придобивки.

заспано дете

Недостатокот на сон кај децата може да доведе до проблеми во однесувањето, проблеми во фокусирањето и учење во училиште, а исто така може да влијае и врз имунолошкиот систем.

токсини во бременост

Стручњаците предупредуваат дека вообичаените состојки кои се наоѓаат во антибактериските сапуни и многу козметички средства можат штетно да влијаат врз здравјето на мајката и бебето.

стомачни проблеми

Инфекцијата со листерија не е вообичана за здрави возрасни единки. Листериајта е најопасна за трудници во трето тромесечие, новороденчиња, како и деца и врозрасни со нарушен имунитет заради некоја болест како рак или СИДА.

Pages