Здравје

Кинеска студија покажала дека оние луѓе, кои јадаат свеж лук барем два пати неделно, имаат 44% помал ризик за рак на белите дробови.

Јадењето на лук кај пушачите пак го намалило ризокот за рак на белите дробови за 30%. Се смета дека пушењето е причина за околу 80% од ракот на бели дробови. Помалку од еден на десет луѓе по дијагностицирањето на оваа болест е сеуште жив во наредните 5 години.

Оценката на над 700 студии за куркумата (турмерик) покажа дека нејзините ефекти ги надминуваат ефектите на фармацевтските лекови кај третмани на некои тешки состојби, без несакани ефекти. Ревијата ја објави Др. Џејмс Дјук, познат етно-ботаничар.

Ако сакате да се чувствувате добро внесете ја куркумата во вашиот живот

Сигурно вашето дете барем еднаш ги изговорило зборовите: Мамо може ли да добијам милениче? Пред да ја отфрлите идејата, размислете за причините заради кои тоа може да биде добра работа. Без разлика дали се работи за куче или на пример морско прасе, еве 5 причини заради кои тоа може да е многу корисно за децата.

Децата кои се изложени на високи нивоа на антибактерискиот агенс триклосан се изложени на зголемен ризик од развој на алергии на храна и алергии на животната средина.

 

Антибактериските сапуни го зголемуваат ризикот од појава на алергии

 

Одлична вест за љубетелите на чоколада низ целиот свет. Новата технологија ја зголемува апсорпцијата на телото на какао флаванолите - молекули кои се наоѓаат во чоколадото, а кои ја подобруваат снабденоста на кожата со кислород.

Истражувачите од Кембриџ тврдат дека направиле научен пробив кој го преобразува чоколадото во чудотворен лек што го забавува процесто на стареење.

 


Остварување на сонот: Научниците тврдат дека нашле состојка која го преобразува чоколадо во чудотворен лек

маж со лаптопУпотребата на лаптоп компјутерите станува се пораширена помеѓу младите луѓе, но исто така се зголемува и ризикот врз машката плодност кој го носат со себе.

Досега се направени голем број на студии кои го проучувале влијанието на лаптоп комјутерите врз машката плодност. Она што е заедничко како заклучок од сите нив е дека е потребна голема внимателност.

Студија покажа дека со јадење на претежно свежа храна и избегнување на употреба на конзерви и пластични кутии, нивото на бисфенол А и фталати во нашите тела може драстично да се намали.
 

Смеата е најдобриот лек: смеењето ја стимулира дијафрагмата и ја зголемува циркулацијата на крв кај пациенти со чирови на ногата.

Не е шега да сте приковани во болнички кревет.

Но, изгледа дека старата поговорка е точна - навистина смеата е најдобриот лек.

Има голема веројатност смеата да ви помогне на патот на закрепнување, побрзо од било кој високо технолошки третман, едноставно со зголемување на циркулацијата - утврдиле истражувачите.

 

Смеата - најдобар лек

Целта на студијата била да се утврди дали комерцијално достапните пластични смоли и производи, вклучувајќи ги бебешките шишенца, кои се рекламираат дека не содржат БПА, ослободуваат хемикалии со естрогенска активност.

Истражувачкиот тим избрал повеќе од 450 производи од широкиот дијапазон на продавници (почнувајки од Walmart па до Whole Foods). Биле избрани производи, кои биле дизајнирани за користење при исхраната.
 

Пронајдени се штетни материи и во шишенцата кои немаат бисфенол А

Pages