[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
ова е оригиналот....сега за кратко ке ја напишам и домашната крема (thumbsup)
Интернационални рецепти :)
36 мислења
• Страна 4 од 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Интернационални рецепти :)Креми ванила
1(прва варијанта) потребно 4 жолчки,2/3 шоља од големите(нес кафе) шекер,1/3 брашно,2 ш.млеко,2 ванили..... жолчките со шекерот мутиме во миксер добро,млекото+ванилите го ставаме во тенџере да се вари,мешаме полека намалуваме ....додаваме жолчките со шекерот,лека полека со муталка ако имаме подобро....при самиот крај брашното по малку додаваме додека да се згусне кремата..... 2-варијанта 1/2 литар млеко,100гр шекер,60гр брашно 2 јајца,20гр путер,ванила(по желба и 2)оваа поинаку се изведува за мене е подобра,може да ја употребите за све и свашта во брашното ги додаваме јајцата цели со мутарка(не миксер)да се соединат да бидат едно, убаво мешање....во тенџере топлиме млекото+ванила,и пред да почне да врие земаме со кутлача пола од количината на млекото,истураме лека полека во садот каде што ни се измешани јајцата со брашното за да ја добие температурата од млекото,да не се сварат јајцата...потоа сето тоа го истураме во останатото млеко што е во тенџере,само што ке се згусне тргаме од оган додаваме путерот, и мешаме додека не се стопи,ако имаме прозирна фолија(целофан)покриваме додека не се олади да не фати кора ....за која и да се одлучите нема да згрешите (thumbsup) (love5)
Re: Интернационални рецепти :)
намерно направив цитат да не се збуни некој....бидејки е на претходната страница.....да не помисли само кремите се рецептот.....и ова само заборавив да ви нагласам...кремата и шлаговите убаво би било веднаш да се направат и стават во фрижидер да стегнат добро се до оној момент додека не се излади кадаифот.....и последно нешто не се плашете од должината на постот само поопширно е кажан рецептот за полесно разбирање,верувајте прелесен е и брзо ке ви оди (laugh1) (thumbsup) (w1)
Re: Интернационални рецепти :)reshiv da i se smesham na bobe vo temava (rolll) (rolll) (rolll)
eve edno avstralisko meze zapravo imeto ne znam kako e jas si gi imenuvav kako TOPCINJA OD ORIZ (laugh1) gi pravev lani za imeto na mm i gostite mi gi bendisaa (thumbsup) a i sega mi tekna na niv sakam da gi napravam na malku maslo i 25 gr puter se przi 1 kromid se dodava 1 casha oriz i toj malku se proprzuva 1-2 minuti pa se naleva vrela voda 1 casha so 1 lajce vegeta ili so 1 kocka za supa zelencukova se mesha konstantno koga vodata ke se upie se dodava 2 casha voda vrela, treba da upie 3 cashi voda (smile) ako ne e uste omeknat se dodava uste malku voda... koga ke bide otov orizot se dodava magdonos (jas stavam poveke za da bide sharen orizot a i na slikata koja ja imam se poznava (laugh1) ) i se dodava 1 i pol casha rendan kashkaval ( vo orginalnata varijanta e pola casha parmezan ama mene mi e mnogu jak mirisot i ne go koristam ) se preturva orizot vo ladna cinija da oladi 1 h vo frizider od ladniot oriz se zema so malo lajce (ili ako sakate pogolemki topcinja so golema lajca )se pleska na dlankata na sredina se stava mala kocka belo sirenje i se zatvora topceto. se valkaat vo brashno pa jajce i na kraj vo prezla i susam (prezlata i susamot gi mesham vo edna pajnca pa se interesni za izgled) se przat vo zagreano maslo. jas si gi napraviv 10tina dena porano bev ubavo turudnicka ne mozev se da stignam da napravam pa gi zamrznav i na denot samo gi izprzivme (laugh1) tie sto ostanaa sledniot den gi stoplivme vo rerna i bea kako togas napraveni a i ladni se ubavi (thumbup) na slikata toa crvenoto kaj sirenceto e "canberry souce" ama ne uspeav da go najdam kaj nas... [ img ]
Re: Интернационални рецепти :)Се мислев дека го пишав рецептов, а постот го нема (confus) На барање на Хепинес.
Тортилји. Јас ги правам овие http://okusno.je/recept/tortilje-iz-psenicne-moke Рецептот е 315 г пченично брашно, 1 лажичка сол, 45 г свинска маст (јас ставам путер) и 315 мл вода. Сето се месе во тесто и кога ќе го измесеме го покриваме со влажна крпа, да отстои малце. Потоа го делам на 12 топчиња и секое го расукувам во тортиља. Ги потпекувам на свренато тавче. Тавчето мора да биде многу загреано за да не се залепат. Ги филовам со разни сосови од зеленчук или едноставно ќе ги наполнам со се што имам од зеленчук, малку кашкавал, ги превиткувам и врерна на потпекување. Многу се практични за брз и здрав доручек. Можат и да се замрзнат. Re: Интернационални рецепти :)bobe fala za receptot za kadaifot (kup)
go napraviv epren e ubav sveki sum ja iznenadila do maximum (w1) ke pravam kadaif i velam i taa zacudena mi veli so ti teknalo...? eee i velam ovaj specijalen e moderen (rolll) koga go proba epten mi go bendisa (drool) samo nikade ne mozev da najdam nepecen kadaif pa zedov pecen i puterot go staviv vo sherbetot i go poturiv taka (smile) se navrakam vo temava si odam se po red (rolll) vecerva planiram da napravam tortiljite od tina (drool)
36 мислења
• Страна 4 од 4 • 1, 2, 3, 4
Кој е присутенМоментално присутни на овој подфорум се: Нема регистрирани корисници и 1 гостин |
|