Switch to full style
Исхрана на бебиња. Кога да почне со дохрана и како, првата храна, вода, ссокови итн.

Re: Првата нова храна за бебето и кога да се почне со дохран

Нед Мар 15, 2015 3:54 pm

Пеперутка, со сета почит кон твојот педијатар ама ја би го сменила. Никој не рече да се чува во стаклено звоно детето, ама па да јаде се на 7 месеца?? Епа може сум јас поригорозна со моето дете, не викам не, сеуште и спремам посебно нејзе, иако има 18 месеца.
И да, плазмата и те како не е здрава и има глутен, а глутен на 5 месеца ретко кој дава.
Имајте убаво неделно попладне

Пон Мар 16, 2015 12:29 pm

Светска здравствена организација дава препорака и советува доење до 2 години, а ексклузивно доење до 6 месеци.

Зошто мојот искусен педијатар би бил поголем авторитет од СЗО?!?!

Не цитирам ни Соба за доење, ни лично мислење и искуство, ни еден, двајца пет сто педијатри. СЗО е институција во која, во континуитет, тимови работат на проблематиката и врз база на многу поголем обем на информации (=искуства) се носат заклучоци и препораки. И во сето тоа се зeмаат сите фактори кои влијаат на таква препорака (променетиот начин на живот, еколошки фактори, и слично). Не може да биде исто. Не може да се држиме до тоа дека и ние така сме растеле. Сме растеле во сосема други услови, како на друга планета.
Ова беа објективните факти. Сега за субјективните.
Сме виделе сите бебе на 4,5 месеци така?!?! Дали вас ви личи бебе на 4,5 месеци спремно, од природата потковано, да јаде цврста храна?!!? Според мене, под агол од 45 степени, не е баш згодно да се јаде со лажица. Пробајте. Ако во самата природа нема продукти кои се адекватни за бебе од 4,5 месеци, туку јас треба да блендирам, процедувам, ставам во шише со цуцла... значи дека не е предвидено да се храни на тој начин тоа суштество.
Можеби е смешно, ама јас секогаш се ставам во услови на "гола" природа без интервенција на цивилизацијата да проценам дали некои работи се логични или наметнати од општеството. Од слични причини, не гледам дека природата наметнува да ставаме широк повој на бебињата. Ама тоа е друга тема...
Ок, и да не дебатираме дали е штетно да се дава цврста храна на 4,5 месеци... ама зошто треба?!?! Каква корист од тоа? Ако детето се загледа кога јадам...не значи дека е гладно. Ако става во уста...не значи дека е гладно....тоа само осознава и открива. Затоа што некој педијатар или баба знае дека така треба... не е доволно добра причина за мене.
Здраво дете има залиха од железо за првите 6 месеци од животот и плус со млекотот потребни ензими за подобра абсорбција на железото после 6. месец.
За тоа дека плазмата е здрава и дека има витамини и железо и дека може да се дава од 5 месеци...нема никогаш да се сложам :(

Пон Мар 16, 2015 1:12 pm

Majki, ni SZO ni kup pedijatri ni nikoj za vaseto dete ne e kako sto mu vie, majkata e doktor na svoeto dete. I da sekoe dete e razlicno i razlicno reagira na dohranata. Sto ako kazam deka ima pricina sto na mojot pogolem sin mu vovedov sokcinja ovosni i kasicki na 3.5 meseci bidejki od vestackoto mleko ne kakase po 9 dena...da dobro citate na 3.5 meseci. Morase da se razraboti digestivniot sistem i pominavme super. I gi kakase i se regulirase se. Za razlika od nego sega imam bebe koe nesaka vo usta da primi bilo sto osven mlekoto od mene...znaci koga nekoja majka ke pise zosto i sto dava na svoeto bebe -go storila od nekoja pricina i go spodeluva svoeto iskustvo a ne nekoj da i soli pamet deka taa toa ne trebala toa da go napravi bidejki nekoj od SZO taka rekol ili poznatiot pedijatar taka razmisluva. Znaci ne se optovaruvajte so gluposti...deteto ako go prifaka treba i nie. A toa za glutenot veke...u se sto ke procitam go ima...roditelite nasi i babite da ne znaele sto e toa gluten pa izrasnale ko sto treba. Iskreno ne gledav koj clen sto pisuva no temava trebase da mi pomogne so izborot na prvata hrana...moze nekoj od SZO ke mi pomogne

Пон Мар 16, 2015 2:23 pm

Neda_Jovan wrote:Majki, ni SZO ni kup pedijatri ni nikoj za vaseto dete ne e kako sto mu vie, majkata e doktor na svoeto dete. I da sekoe dete e razlicno i razlicno reagira na dohranata. Sto ako kazam deka ima pricina sto na mojot pogolem sin mu vovedov sokcinja ovosni i kasicki na 3.5 meseci bidejki od vestackoto mleko ne kakase po 9 dena...da dobro citate na 3.5 meseci. Morase da se razraboti digestivniot sistem i pominavme super. I gi kakase i se regulirase se. Za razlika od nego sega imam bebe koe nesaka vo usta da primi bilo sto osven mlekoto od mene...znaci koga nekoja majka ke pise zosto i sto dava na svoeto bebe -go storila od nekoja pricina i go spodeluva svoeto iskustvo a ne nekoj da i soli pamet deka taa toa ne trebala toa da go napravi bidejki nekoj od SZO taka rekol ili poznatiot pedijatar taka razmisluva. Znaci ne se optovaruvajte so gluposti...deteto ako go prifaka treba i nie. A toa za glutenot veke...u se sto ke procitam go ima...roditelite nasi i babite da ne znaele sto e toa gluten pa izrasnale ko sto treba. Iskreno ne gledav koj clen sto pisuva no temava trebase da mi pomogne so izborot na prvata hrana...moze nekoj od SZO ke mi pomogne

Твоето специфично искуство зошто си дала кашичка на 3,5 месеци, треба да биде пример и совет на некоја мајка која прв пат доаѓа на форумов и исто така сака да дознае како и кога треба да почне со дохрана и како што сама велиш, бара помош во изборот?!?! И да, колку и да се потсмеваш, подобро е "некој" од СЗО да ти помогне, отколку секој со своите неосновани "рекла казала" совети.
Многу често се среќавам со совети и ставови кои се спротивни од моите, но реагирам само на оние кои сметам дека даваат погрешна порака кај идните мајки кои се соочуваат со таква ситуација, на теми кои ги сметам за важни. Не солам памет. На форумов секое спротивно мислење ако се доживува како 'солење памет', ај тогаш ќе се тапшаме и ќе си се фалиме само меѓусебе, а она што не го одобруваме ќе го премолчиме или ќе го изоговоараме во "контролирана' околина.
Немам јас проблем дека ТИ си дала кашичка на 3,5 месеци. Имам проблем да се дели совет дека треба да се дава кашичка на 3,5 месеци, дека ништо лошо од тоа нема да се случи затоа што на бебето на Неда_Јован не му се случило ништо. А што ако некоја мајка утре, читајќи ги овие совети направи проблем кај бебето? Случаевите се 1 во милион можеби, ама баш вашето бебе може да биде тоа 1 во милион. Препораките и процедурите се смислени за да се избегнат тие случаи. Каде што нема потреба, не си правам проблем и не ризикувам. Ако имам исклучителна ситуација каде што потребата ми е поголема од ризикот, тоа е сосема друг муабет. Затоа не збориме за поединечни и специфични ситуации, туку збориме за генерални препораки.
И уште ова сакам да го кажам. Не разбирам кога мајките викаат ... "супер си е, нема никаков проблем". Па овие проблеми, нетолеранции, негативни влијанија нема да се покажат веднаш, некои ниту во неколку години. Последиците се јавуваат понатаму во текот на животот.

Пон Мар 16, 2015 4:47 pm

Epa Miki tokmu so tvojot post go dokazuvas seto ona sto go pisuvav. So taa razlika deka nikomu ne kazuvam sto da pravi tuku samo go iznesuvam mojot primer. Za taa cel e i forumov "da razmenuvame iskustva" a ne nekoj ke kaze mislenje i go bombadirame so SZO ili sl. I da te potsetam deka i jas bev majka po prv pat koga dadov kasicka na 3.5 meseci kako sto ke procita nekoja taze majka...no ne velam "taka mora" tuku "jas taka morav" i ako nekoj mu se desi takov problem kako na moeto bebence mozebi nema da moze dobie resenie od SZO ( i ne se potsmevam poveke e ironija sto slepo sekogo slusame bez da ra mislime a sekoj doktor go pocituvam) tuku ke proba i dr nacini. Razlikata e sto jas NE PREFRLAM ako nekoj razmisluva poinaku od mene. Sekoja majka kolku i da e taze nema da mu dade na svoeto bebe se sto ke procita tuku ke razmisli dva pati...barem jas razmisluvam. Moeto dete e veke skoro pet godini i NEMA POSLEDICI I NEMA DA IMA zato sto mu dadov kasicka na tri i pol meseci. E ova e vistinski fakt na tvoeto tvrdenje, cisto da ja vidis razlikata.

Вто Мар 17, 2015 12:46 am

Miki bas me interesira so sto i kako gi hranis tvoite deca( doenje,Ad mleko) ,gotovi kasicki ili domasna hrana,bid.nikade na forumov te nemam sretnato vo takva tema.
Bas me interesira kakva posledica kje napraví Plazmata na moite deca, Ako imas moznost,vidi na pakuvanjeto koj vitamíni gi sodrzi,pa posle komentiraj gi moite postovi.
Mnogu se protiv Ad mlekoto so tvrdenje deka e" vectacko,nehranlivo,kako majcinoto mleko nema "i uste mnogu drugi raboti,a kolku deca izrasnale zdravi i pravi konsumirajki Ad.Sto kje rece Szo na ová,deka Ad pravi posledici vrz decata ?
Sum protiv merenje i broenje na zalacite na deteto,sum protiv gotvenje posebno za dete od 2 godini,sum protiv jajce i kravjo mleko pred 9 meseci,sum protiv salami i suvomesnati raboti da se davaať na dete ,značí jas sum za Zlatna sredina.
Miki za nekolku godini da si gi izmerime i sporedime decata,pa kje vidíme koe e sto i dali Szo kje dodeli nekoja nagrada?
Nekogas treba da se rakovodis spored majcinskiot instikt,potrebite I prirodata na deteto.

Вто Мар 17, 2015 6:21 am

epa toa e toa.treba da se vnimava no ne i da se preteruva.ne zivee nikoj od szo so vaseto bebe 24 casa tuku vie. sekoe bebe e posebno treba da se vodite od potrebite na bebeto.kolku majcinstvoto se uci tolku i se cuvstvuva.nikoj ne znae podobro od majkata sto mu treba na deteto.i za ad mleko.majkite koi ne dojat (zboram za kaj nas,vo nasiot kraj)mnogu cesto im voveduvaat kravjo mleko na bebinjata po cetvrtiot mesec.zosto?zatoa sto ne mozat kraj so kraj da svrzat i ne mozat da si dozvolat mesecno da kupat ad mleko za 4 5000 denaari zasto platata kaj nas iznesuva 8 do 9 000 denari. zosto nekoj pedijatar ili nekoj od szo ne i dade pari na taa na majka da kupi ad mleko na svoeto dete.no nikoj ne moze ni da ja osuduva.i taa go saka svoeto dete i mu posakuva najdobro kako bilo koja majka.
zatoa ako bebeto nema potreba ne voveduvajte prerano dohrana,no i ne brojte mu gi gramovite.pa ne e toa kukla na navivanje.ke jade kolku mu se jade i ke spie koga mu se spie.vazno e meseto da e polno.toa e moe mislenje

Вто Мар 17, 2015 1:16 pm

nesto ne mi e jasno...
SZO vistina dava niza preporaki vrz baza na mnogubrojni istrazuvanja , no kako funkcionira...? moja pretpostavka e deka vrz baza na razni seminari tie podatoci doagaat do nashite pedijatri i na toj nacin dobivame soveti.... ili gresham..? (neznam)
SZO spored mene funkcionira so davanje na preporaki kade site decinja se naogaat vo edna ista ramka....
pedijatrite se naogaat vo direkten kontakt so maleckite go sledat nivniot razvoj, i ne upatuvaat....
nie kako majki najdobro znaeme od kade poteknuvaat niza neugodnosti na maleckite, no toa vo nikoj slucaj ne treba da go "lecime" so citanje na internet preporaki pa makar toa i da bile na SZO , zatoa postojat pedijatri, ne veruvam, deka nekoja majka citajki go forumov reshila da go hrani maleckoto pred 6 meseci ili da se ubedi da ceka pak 6 polni meseci...
Forumot ne e mesto kade se "pregleduvaat" deca , nitu sme strucni da delime soveti za bebcinja koi ne sme gi videle. nitu da osuduvame nekoja majka zosto toa taka go napravila , a uste pomalku da zaplashuvame nekoj deka od taa postapka bi proizlegle nedaj Boze razni komplikacii vo natamoshniot razvoj na bebe.....( ova na kraj mnogu me iziritira)
nie kako majki sto sega imame ogromen pristap do informacii eve primer povrzani so dohrana na bebe, ke se odlucime za odedeni mislenja koi nie gi primenuvame za nashite malecki i na kraj gi osuduvame site koi se odlucile na poinakuv nacin da gi prihranuvaat maleckite....

i da ne se zezame so preporakite na pedijatrite luge tie se shkolovale imaat diplomi i sertifikati za rabota , i normalno deka imaat iskustva, ne se nashite malacki prvi bebcinja koi gi gledaat....
Jas iskreno im veruvam na pedijatrite imav period koga bev skepticna okolu sovetite, no koga podrzmisliv poubavo ,nikoj od specijalistite koi gi pishuvaat statiite na SZO ili drugi ne bil vo komtakt so bebe , pa spored toa sigurno i ne e taa statija pishuvana za moeto bebece tuku e opshta preporaka koja e fleksibilna i treba t.e MORA da bide prilagodena posebno za sekoe bebce.

Вто Мар 17, 2015 1:22 pm

Neda-jovan kolkavo e maleckoto sto si ne posetila vo vakava raspolozena atmosvera...?

Вто Мар 17, 2015 1:30 pm

Значи, за неколку работи 'жестоко' дискутирам на форумов, затоа што ми се битни. Голем поборник сум за доењето, а некои од причините за тоа веќе се спомнаа. Имам веќе пишувано, да не сум досадна...вештачкото млеко е прво скапо за нас, не е ни одблиску квалитетно како мајчиното (не викам дека не е здраво и дека нема да израснат здрави деца), е поголемо измачување за мајката (иако навидум недоењето е олеснување на мајката, ама во реалност не е така. И најважно од се, и што највеќе ме нервира, во 99 % од случаите е непотребно. Мајките завршуваат на AD затоа што нема доволно стручни лица да ги научат и да им дадат прав совет кога им е најпотребно. И педијатрите од незнаење, најлесно им е да советуваат AD. Убедена сум дека 99 од 100 мајки што даваат AD, ако имале вистинска помош и совет во моментите на одлука, дека немале да се префрлат на AD и дека ќе биле посреќни и позадоволни на крај.
Важно ми е да нагласам, дека мајките кои по сопствена одлука одбираат AD, не ги осудувам. Тоа ми е сосема ок. Жал ми е за мајките кои даваат AD и им е криво зошто не успеале да дојат, или дека им е прескапо па мораат да воведат кравјо прерано и слично.
Сметам дека доењето треба да биде ексклузивно до 6 месеци...ај пак да не се повторувам зошто.
И junk food мислам дека нема потреба да се даваат на деца, а никако па да бидат редовна пракса или вклучени во шема на исхрана. Внес на витамини и минерали преку продукти од типот на плазма или пудинзи не го поддрзувам. На кутијата од плазма исто така има цел куп на адитиви и хемија, која ние воопшто и не знаеме што значи. Производителите секако се склони витамините и минералите да ги означат со големи шарени букви, а сите оние Еxxxx се некаде забутани.
И јас како родител, сега сфаќам дека не може многу да се избега од начинот на кој се хранат и живеат самите родители. Како се хранат родителите така и децата ќе се хранат.

И не знам дали оставам впечаток дека сакамд а се прикажам како идеална мајка?!?!? Не сум и свесна сум дека не сум. Некаде и пишував дека ме нервира тоа "мајката знае најдобро", премногу ми е егоистично. Не знам најдобро, затоа многу читам и барам да дознаам некои работи. Не се држам до некој сшто ќе ми каже пред да прочитам повеќе мисења. Затоа се држам и го дадов пример СЗО.

Се трудам да им готвам домашно и свежо. И пола од тоа што им го нудам не ми проаѓа, и страшно се фрустрирам. За викенд им давам готови кашички. Има една кашичка од hipp која ја обожаваат и која секогаш ми проаѓа и сабота и недела ја јадат таа. Знам дека не чини и не советувам на никого да дава. Ама тоа е мој компромис за да опстанеме и да преживеам . На кашичката има прекрасна слика од бифтек со свеж зеленчук, а ако го прочиташ составот месо има само 7%. Во цела кашичка само 13 грама. Ни од далеку доволно за еден месен оброк. Ама свесна сум за тоа. Велам, да, го правам...ама не е добро. Не го советувам. Дома секогаш имам залиха на овошни кашички, и бидејќи многу тешко успевам да им бутнам овошје...не ретко посегнувам и по кашички. Отварам, фрлам... кога фрлам храна дополнително се нервирам (не само ради парите туку принципот).
Им готвам посебно, ама секогаш јадеме заедно. Кога е соодветно нашето јадење, секогаш им нудам...ретко проаѓа. Ако некое јадење би прошло, секако би им го давала. Е затоа леб јадат неограничено, и некогаш и така се најадуваме, ама јас сум незадоволна тогаш. Сакам кога јадат да јадат квалитетно, не само да се заситат. Сакам тоа да им биде и принцип во иднина во животот, не само сега.
Кога викаме да јадат "исто што и ние" , за мене ништо не значи, зашто се зависи кој како се храни. Некои јадат луто, презачинето, некои јадат свински ребра или пица...некои јадат здраво.