Правила на форумот
ТУКАВе молиме да се придржувате до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани , едитирани или префрлени во друга тема. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, ве молиме започнете нова.
од Annabel » 24 Ное 2009, 23:55
Што правите за да го подобрите имунитетот на вашите деца?
Јас сум пробувала разни сирупи, ама мислам дека не ни помагале. Сме пробале и со Ревита. Сега почнав да и давам природен сок од цвекло, морков и јаболко, па ќе вивиме. И давам и витамин Ц обавезно.
-
Annabel
- Редовен член

-
- Мислења: 490
- Придружен: 09 Ное 2009, 21:21
- Му се допаѓа: 0
- Им се допадна: 10
од anjuska » 25 Ное 2009, 09:23
jas na kerka mi(ima 2 god) i davam prasok na prirodna baza "kinderimmun" od dr.wolz.... se stava vo tecnost, mleko, sok...ne menuva vkus...mene mi trae mesec i pol, zasto ja primame najmalata doza..cini 990den...mislam deka pomaga...osven toa go zgolemuva apetitot,
-
anjuska
- Нов член

-
- Мислења: 35
- Придружен: 11 Ное 2009, 15:30
- Локација: skopje
- Им се допадна: 1
од Petra » 25 Ное 2009, 12:56
Најчесто на ќерка ми и давам мед,витамин Ц,овшје,зеленчук....
-
Petra
- Форумски домаќин

-
- Мислења: 2041
- Придружен: 17 Ное 2009, 20:50
- Локација: God's Kingdom
- Му се допаѓа: 1358
- Им се допадна: 871
од Simonova » 26 Ное 2009, 14:27
anjuska wrote:jas na kerka mi(ima 2 god) i davam prasok na prirodna baza "kinderimmun" od dr.wolz.... se stava vo tecnost, mleko, sok...ne menuva vkus...mene mi trae mesec i pol, zasto ja primame najmalata doza..cini 990den...mislam deka pomaga...osven toa go zgolemuva apetitot,
Anjuska ne te razbrav dobro kako go davas Kinder immun? Jas po preporaka na doktor-pedijatar prasokot go davav od 4-6 nedeli pa potoa Dr.Leo i sega pravam pauza od 2 nedeli. Inaku za tie 4-6 nedeli potrosiv edno malo i edno golemo sisence.
-
Simonova
- Нов член

-
- Мислења: 73
- Придружен: 16 Ное 2009, 22:48
од anjuska » 27 Ное 2009, 10:34
vo rok od 4-6 nedeli 2 sisenca?...toa e mnogu!! ali se vo zavisnost od vozrasta..kerka mi ima 2 godini i ja davam najmalata doza..odnosno edna merica..i golemoto sise mi traese okolu 6 nedeli, pa napraviv pauza i se go trosime 2-to sisence.
-
anjuska
- Нов член

-
од Simonova » 27 Ное 2009, 13:33
Vaka Anjuska malku da se pojasnam okolu ovaa rabota. Kerka mi ima 4 godini i 4 meseci, ispivme edno golemo i edno malo sisence vo vremenski period od 5 nedeli. Sega pravime pauza.
-
Simonova
- Нов член

-
- Мислења: 73
- Придружен: 16 Ное 2009, 22:48
од anjuska » 27 Ное 2009, 17:13
epa taka moze...dnevno ste piele po 2 merici zasto kerkickata ti e pogolema...duplo od nas
-
anjuska
- Нов член

-
од Mechevska » 28 Ное 2009, 13:03
anjuska wrote:jas na kerka mi(ima 2 god) i davam prasok na prirodna baza "kinderimmun" od dr.wolz.... se stava vo tecnost, mleko, sok...ne menuva vkus...mene mi trae mesec i pol, zasto ja primame najmalata doza..cini 990den...mislam deka pomaga...osven toa go zgolemuva apetitot,
И јас исто давам киндериммун пола кафено лајче.за помалу од месец ми трае.чини околу 600ден.незнаев дека има колемо шише
-
Mechevska
- Нов член

-
- Мислења: 92
- Придружен: 26 Ное 2009, 18:30
- Им се допадна: 0
од Peperutka » 21 Ја 2011, 21:36
Како и во сите годишни времиња така и во зимскиот период, децата треба здраво да се хранат заради нивниот здрав раст и развој, но и заради заштита од разни вирус и бактерии кои го атакуваат детското тело.Секако сега децата повеќе претстојуваат во затворени простории, па веројатноста од вирусни и бактериски инфекции е зголемена. Со помош на здравиот начин на исхрана кој треба да е застапен како дома така и во предучилишните установи и во училиштата, заштитата од овие инфекции е најголема, па ќе ја потврдиме Хипократовата мисла : Нека храната Ви биде лек, а лек нека Ви биде Вашата храна. Погрешно е мислењето дека свежите плодови се дефицитарни во овој период од годината. Мудроста на природата е неограничена, па во овој период ни ги дарува високоенергетските- скробести плодови.. Доказ за тоа се присутните зеленчуци во вид на различни корени (морков, цвекло, секаков вид на трупки), зимска зелка, брокула, карфиол, спанаќ, а од овошјата: јаболки, дуњи, круши, мушмули и јужното овошје (портокали, лимони, банани) Како што веќе кажав големото присуство на свежи овошни и зеленчукови плодови но и суви овошја ( смокви, урми, сливи, кајсии, суво грозје, брусници и сирови јаткасти плодови како ореви, бадеми, лешници, семки од тиква, семки од сончоглед се висококвалитетни, полни со енергија, витамини, минерали, ензими - борци за здравјето на децата. Во текот на денот треба да се конзумира 1 рака од овие јаткасти и суви овошни плодови. Со секојдневно користење на овие плодови обезбедуваме висококвалитетна и високоенергетска храна која само оди во полза на здравјето на децата. Срамежливото сонце во есенските денови не ни овозможува доволно Д витамин кој е од суштинско значење за апсорпција на Ца кој е составен дел на запчињата, коските. Затоа конзумирање на 1 лажица рибино масло наутро ќе овозможи добра апсорпција на овој витамин кој исто така го има многу и во сировите јаткасти плодови (бадеми, лешници, ореви) и сировите семки од тиква, сончоглед, лен, интегрален сусам, касија...... Добро е 2 - 3 пати во неделата да се приготвува риба, за ручек или вечера со што сме ги обезбедиле децата со Д витамин и Омега 3. Често пати велам дека здравјето низ уста влегува, а за жал болестите многу побргу, кога не се грижиме за тоа што се јаде, кога, како и колку? Имунитетот на децата во овој период е за жал на многу ниско ниво, заради неконзумирање на свежо овошје и зеленчук, а премногу конзумирање на процесуирани храни како зимници: ајвари, туршии ... И во овој зимски период на децата трба да им се нуди свежа храна (овошје и зеленчук, јатки) а пред се да пијат вода. Антиоксидантите –најголемите заштитници на нашето здравје (витамини, минерали, ензими) се наоѓаат во свежата храна.Денот на децата треба да им почне со свежо овошје и вода или свежо цеден сок, а со ручекот (вечерата) задолжително да им биде присутна свежа салата.Десерт да бидат: костени, тиква, пченка ( печени или варени), пуканки. Дневниот внес на храната секогаш треба да биде урамнотежен, без оглед на годишното време. Најзастапене храна ( околу 70%) требе да се јаглехидратите ( овошје, зеленчук, тестенини, леб, житарки, компир, костен, тиква.....) а помалку (15%) протеини: месо, млеко, млечни продукти, риба, јајца, соја, и 15 % маснотии ( најдобри се оние во сировите семки и јаткастите плодови. Е, тука треба да се размислиме дали овој нормален сооднос на јаглехидрати, протеини и маснотии е застапен во исхраната кај децата. За жал исхраната кај децата се состои повеќе од протеини од животинско потекло. Родителите мислат дека протеинската храна ( месото, млекото и млечните продукти) се јака храна а таа истата тешко се метаболизира па носи голем број на здравствени проблеми кај децата. Витамините, минералите, ензимите ги добиваме доволно ако е повеќе застапена свежата и здрава непроцесуирана храна. Совети кои од срце Ви ги препорачувам: - Дајте им на децата да пијат вода, во водата има живот, 2/3 од животот на Земјата е под вода, во водата гранката пушта корени, во водата семето 'рти. Дали ова се случува во некоја друга течност? - Дајте им на децата да јадат овошје- изворот на енергија. Овошјето не е десерт туку основа на нашата исхрана. - Дајте им на децата да јадат зеленчук. Не дозволувајте детето да го помине денот без свеж зеленчук, најголемиот извор на минералите.
Природната храна е единствен чувар на здравјето на децата. Дружењето со водата, овошјето, зеленчукот нема да дозволат да се дружите со амбулантите, аптеките, болниците.
-
Peperutka
- Чувар на форумската ризница

-
- Мислења: 2239
- Придружен: 18 Окт 2010, 19:28
- Му се допаѓа: 867
- Им се допадна: 515
од mosa » 14 Феб 2011, 16:00
mozete li da mi kazete kolku cesto na vasite deca im davate brokukla.jas stavam obavezno vo supata kako sto stavam morkov.
-
mosa
- Нов член

-
- Мислења: 60
- Придружен: 03 Феб 2011, 22:53
Return to Здравје кај деца
Кој е присутен
Моментално присутни на овој подфорум се: Нема регистрирани корисници и 1 гостин
|