Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Moderator: Модератори
Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by Trena » 16 Sep 2011, 00:19
Еве да отворам овде тема , па можи ќе споделиме некој рецепт.
Ние ( Јас и мм) за зима ставаме следно : Ајвар, туршија , кисела зелка и по некоја салата и компот.
Оваа година направив компот од праски , а сакам да направам и мармелад од праски или модри сливи.
Ајварот го правам во копродукција со свекрва ми и му ставаме и црвени домати, туршијата ја ставам лично , а зелката со мм (laugh1)
Мајка ми прави сос од домати ( популарно наречен домата) , а јас си измислив свој производ , кој верувам ќе ви се допадне и затоа ќе оставам тука рецепт.
Сосот е едноставен и е многу убав за на зима како сос за шпагети или тестенини , а може да се стави и во манџи.Нема никлакви конзерванси, а кога ќе се отвори има вкус на свеж домат.Скроз е природно , па може да се два и на мали деца.
Значи вака :
ЗИМСКИ СОС ЗА ШПАГЕТИ ала Трена
Потребно : 5-6 кг црвени домати ( јас земам од розевите .Послатки се .)
2-3 китки магданос
2-3 големи лажици крупна сол
Подготовка : Доматите се мијат и се лупат , а потоа се рендаат или се сецкаат на ситни парчиња.Се додава ситно исецкан магданос и сол по вкус.Смесата се става во тегли и се затвора добро. Теглите се редат во рерна ( несмеат да се допираат една со друга) и се пушта рерната на 100-150 степени зависно од јачината на рерната. Се оставаат да се пастеризираат 1 сат , а потоа се гаси рерната и се оставаат да се изладат природно , најдобро преку ноќ.
Утре дента ( или откако целосно ќе се изладат) се виткаат во парче весник - секоја тегла и се поставуваат на ладно место да стојат преку зима.
Го користам најчесто на следниов начин:
Во тавче на оган ставам малку маслиново масло.Отварам од теглите и истурам една цела тегла во тавчето. Додавам бибер , малку киселина ( и г. лажица) , 1 лажичка шеќер и босилок. Смесата врие некаде половина час за да се згусне , а потоа се додава над шпагетите и најодозгора се наросува пармезан.Може да се појача и со подпржено мелено месо , но мене ми е вака, без месо, поавтентичен вкус.
Исто така кога правам боранија и манџа компири во тенџерето истурам по една тегла.
Од оваа доза , зависно дали доматите се по сочни ( воденави) или помеснати можат да излезат 5-6 тегли.
Пријатен апетит. (thumbup) (thumbup) (thumbup)
Ние ( Јас и мм) за зима ставаме следно : Ајвар, туршија , кисела зелка и по некоја салата и компот.
Оваа година направив компот од праски , а сакам да направам и мармелад од праски или модри сливи.
Ајварот го правам во копродукција со свекрва ми и му ставаме и црвени домати, туршијата ја ставам лично , а зелката со мм (laugh1)
Мајка ми прави сос од домати ( популарно наречен домата) , а јас си измислив свој производ , кој верувам ќе ви се допадне и затоа ќе оставам тука рецепт.
Сосот е едноставен и е многу убав за на зима како сос за шпагети или тестенини , а може да се стави и во манџи.Нема никлакви конзерванси, а кога ќе се отвори има вкус на свеж домат.Скроз е природно , па може да се два и на мали деца.
Значи вака :
ЗИМСКИ СОС ЗА ШПАГЕТИ ала Трена
Потребно : 5-6 кг црвени домати ( јас земам од розевите .Послатки се .)
2-3 китки магданос
2-3 големи лажици крупна сол
Подготовка : Доматите се мијат и се лупат , а потоа се рендаат или се сецкаат на ситни парчиња.Се додава ситно исецкан магданос и сол по вкус.Смесата се става во тегли и се затвора добро. Теглите се редат во рерна ( несмеат да се допираат една со друга) и се пушта рерната на 100-150 степени зависно од јачината на рерната. Се оставаат да се пастеризираат 1 сат , а потоа се гаси рерната и се оставаат да се изладат природно , најдобро преку ноќ.
Утре дента ( или откако целосно ќе се изладат) се виткаат во парче весник - секоја тегла и се поставуваат на ладно место да стојат преку зима.
Го користам најчесто на следниов начин:
Во тавче на оган ставам малку маслиново масло.Отварам од теглите и истурам една цела тегла во тавчето. Додавам бибер , малку киселина ( и г. лажица) , 1 лажичка шеќер и босилок. Смесата врие некаде половина час за да се згусне , а потоа се додава над шпагетите и најодозгора се наросува пармезан.Може да се појача и со подпржено мелено месо , но мене ми е вака, без месо, поавтентичен вкус.
Исто така кога правам боранија и манџа компири во тенџерето истурам по една тегла.
Од оваа доза , зависно дали доматите се по сочни ( воденави) или помеснати можат да излезат 5-6 тегли.
Пријатен апетит. (thumbup) (thumbup) (thumbup)
-
- Модератор
- Мислења: 3256
- Придружен: 08 Jul 2012, 13:13
- Му се допанале: 1251 пати
- Им се допаднал: 1731 пати
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by kit-kat » 15 Sep 2013, 14:30
Домашен кечап со лукче
Се рендаат миените домати на крупната страна од рендето.Лушпата се фрла.
Се варат во тенџере подолго време убаво да испари водата и да се згусти(Јас 15 кг ги пржев околу4-5 часа)
Пред вадење се става 1 и пол чаша масло сол по вкус сецканици магдонос малку шеќер( пола чаша - да не се расипува) како и сецкано лукче или во прав.
Се собира во тегли топол кечапот и покриени теглите со волнени крпи да вакумираат до наредниот ден.
Добар апетит (smile)
Се рендаат миените домати на крупната страна од рендето.Лушпата се фрла.
Се варат во тенџере подолго време убаво да испари водата и да се згусти(Јас 15 кг ги пржев околу4-5 часа)
Пред вадење се става 1 и пол чаша масло сол по вкус сецканици магдонос малку шеќер( пола чаша - да не се расипува) како и сецкано лукче или во прав.
Се собира во тегли топол кечапот и покриени теглите со волнени крпи да вакумираат до наредниот ден.
Добар апетит (smile)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1127
- Придружен: 03 Aug 2013, 02:50
- Location: Скопје
- Му се допанале: 1340 пати
- Им се допаднал: 892 пати
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by ripcence » 15 Sep 2013, 17:09
И моите го прават вака само уште додаваат и босилок, мммм прекрасен шмек (smile)kit-kat wrote:Домашен кечап со лукче
Се рендаат миените домати на крупната страна од рендето.Лушпата се фрла.
Се варат во тенџере подолго време убаво да испари водата и да се згусти(Јас 15 кг ги пржев околу4-5 часа)
Пред вадење се става 1 и пол чаша масло сол по вкус сецканици магдонос малку шеќер( пола чаша - да не се расипува) како и сецкано лукче или во прав.
Се собира во тегли топол кечапот и покриени теглите со волнени крпи да вакумираат до наредниот ден.
Добар апетит (smile)
-
- Домашен член
- Мислења: 597
- Придружен: 05 Apr 2012, 23:53
- Му се допанале: 159 пати
- Им се допаднал: 194 пати
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by ilovebabies » 20 Sep 2013, 09:50
ve molam recept za lutenka !! (thumbsup) uff kako mi se prijade sega......Barem edndo tegle dve da si napravam :))
-
- Модератор
- Мислења: 3256
- Придружен: 08 Jul 2012, 13:13
- Му се допанале: 1251 пати
- Им се допаднал: 1731 пати
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by kit-kat » 20 Sep 2013, 14:26
Еве ја лутенката.Мајка ми ја прави и ми дава неколку теглиња бидејки луто само мм јаде.
ЛУТЕНКА
10кг црвени пиперки(печени,лупени,мелени во машина за месо на крупно)
5 кг црвени домати(измиени и печени во рерна им се вади лушпата и се сецкаат на рака или во сечко)
1 филџан црвена киселина
200 гр шеќер
1 литар масло
сол по вкус
1 китка магдонос
малку лук
лути пиперчиња.
се варат доматите да испари водата,се додаваат пиперките и убаво како за ајвар да се пржат.
Се додаваат останатите состојки без пиперчињата и магдоносот.
Повторно се пржат со маслото убаво.Пред вадење се ставаат лутите пиперки(количина по вкус-може сецкани за полуто,или цели за лут шмек)и магдоносот.
Се бере во тегли се мачка на леб и се јаде (laugh1)
ЛУТЕНКА
10кг црвени пиперки(печени,лупени,мелени во машина за месо на крупно)
5 кг црвени домати(измиени и печени во рерна им се вади лушпата и се сецкаат на рака или во сечко)
1 филџан црвена киселина
200 гр шеќер
1 литар масло
сол по вкус
1 китка магдонос
малку лук
лути пиперчиња.
се варат доматите да испари водата,се додаваат пиперките и убаво како за ајвар да се пржат.
Се додаваат останатите состојки без пиперчињата и магдоносот.
Повторно се пржат со маслото убаво.Пред вадење се ставаат лутите пиперки(количина по вкус-може сецкани за полуто,или цели за лут шмек)и магдоносот.
Се бере во тегли се мачка на леб и се јаде (laugh1)
-
- Модератор
- Мислења: 2203
- Придружен: 23 May 2013, 07:48
- Location: Скопје
- Му се допанале: 1320 пати
- Им се допаднал: 1927 пати
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by Радост » 20 Sep 2013, 14:32
Да потврдам дека и ние по истата рецепта цел живот ја правеме и сме научени на нејзе. Највкусна и најавтентична ми е. Годинава веќе сме на 3-тата тегла. (lovet)
-
- Домашен член
- Мислења: 597
- Придружен: 05 Apr 2012, 23:53
- Му се допанале: 159 пати
- Им се допаднал: 194 пати
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by ilovebabies » 20 Sep 2013, 15:10
mhhhh mhhhh mhhhh da mi ste zdravi i zivi, kitkat golemo Fala za receptot (rad) ajde otkako ke napravam ke ve viknam site na po edno lepce so lutenka :))
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1599
- Придружен: 06 Mar 2013, 12:00
- Location: All around the world :)
- Му се допанале: 294 пати
- Им се допаднал: 689 пати
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by Vesela » 20 Sep 2013, 15:28
Девојки,
ај кој ја има рецептата за печи гмечи нека пише. Ние правиме везни пиперки во тегла со лук, магдонос, морков. Ама ММ се запнал за печи гмечи.
ај кој ја има рецептата за печи гмечи нека пише. Ние правиме везни пиперки во тегла со лук, магдонос, морков. Ама ММ се запнал за печи гмечи.
Re: Рецепти за зимници, туршии и секако ајвар :))
Post by NadicaG » 01 Oct 2013, 10:21
eve ja receptata za tetovsko makalo:
5kg zeleni piperki vezani se melat i przat vo 1/2 kg zejtin
potoa 5kg crveni domati i 15 crni domati se pecat i melat
koga ke pocnat piperkite ubavo da zamirisuvaat se dodavaat smesata od meleni domati i crni domati
pred kraj se dodava sol po vkus,magdonos seckan dve glavici i edna lazica seker.
zeski teglite ,zeska smesata se stava vo tegli i se pokriva so keba da postoi 24h
ubav apetit (smile)
isto zaboraviv da pisam pravime zelen ajvar brz:
4kg zeleni piperki se pecat i melat
10 crni domati se pecat i melat,se dodava 100gr seker,100gr ocet i se przi vo 1/2 kg zejtin,zejtinot jas go kratam,taka ako sakate po mrsno staveto 1kg zejtin
se vrie seto ova samo 1h,na kraj se dodava 2 lazici golemi senf i se sobira isto zeska smesata,zeski teglite
ubav apetit (a2)
-
5kg zeleni piperki vezani se melat i przat vo 1/2 kg zejtin
potoa 5kg crveni domati i 15 crni domati se pecat i melat
koga ke pocnat piperkite ubavo da zamirisuvaat se dodavaat smesata od meleni domati i crni domati
pred kraj se dodava sol po vkus,magdonos seckan dve glavici i edna lazica seker.
zeski teglite ,zeska smesata se stava vo tegli i se pokriva so keba da postoi 24h
ubav apetit (smile)
isto zaboraviv da pisam pravime zelen ajvar brz:
4kg zeleni piperki se pecat i melat
10 crni domati se pecat i melat,se dodava 100gr seker,100gr ocet i se przi vo 1/2 kg zejtin,zejtinot jas go kratam,taka ako sakate po mrsno staveto 1kg zejtin
se vrie seto ova samo 1h,na kraj se dodava 2 lazici golemi senf i se sobira isto zeska smesata,zeski teglite
ubav apetit (a2)
-
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива