Бременост, прегледи во бременоста, качување на тежина, проблеми во бременоста, искуства и совети за здрава бременост,
Правила на форумот
ТУКАВе молиме да се придржувате до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани , едитирани или префрлени во друга тема. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, ве молиме започнете нова.
Нед Мар 08, 2015 9:18 pm
Да Lejla,ќе останам до пораѓај тука ама не верувам дека ќе ме влечат подолго време.Мислам дека набрзо ќе биде.На паталошка сум сместена и подобро што сум овде.Никој не вика,тука сите лежат и мирно е.Со Господ напред се надевам дека ќе завеши се со добро.Фала ви девојки на сите за убавите зборови.Ќе ви пишам наскоро.
Пон Мар 09, 2015 6:39 am
Аненче со лесно извести не
Пон Мар 09, 2015 8:06 am
Со лесно да помиеш Аненце. Јас вчера цела ноќ не сум заспала за прв пат имав јака болка на десната страна горе под градата да не речам и накај желудникот, силноме печеше. Се вртев де лево-десно ама не поминуваше никако. Сека кога сум во исправена состојба не ме боли, ама за секој случај закажав на преглед да видиме што се случува таму внатре во мешкото.
Пон Мар 09, 2015 10:28 am
Zdravo mamicki, sakam da ve prasam da ne ima nekoja slicno iskustvo kako moeto.
Denes bev na pregled kontrolen, sega sum 28nedela i 4 dena dena, a bebeto e golemo kako za 30 nedela. Znam deka toa ne e strasno, no samo se pomestuva terminot za poraganje, sega e 20.05, a bese 28.05.
E sega, koga doktorot me gledase, se bese vo red, no vide kako nekoja senka kaj meseto na bebeto. Znaci gi vide site organi i se e vo red, toa doaga pod bubrezite kako nekoja senka, rece cista ne mu lici deka e, kako od papocnata vrvca da e polna, no i toa nebese siguren i mi zakaza za 20 dena kontrola. Iskreno preplasena sum . Sto moze da e ??? . Ve molam ako nekoja imala vakvo iskustvo neka mi pise.
Вто Мар 10, 2015 9:42 am
Теичка, не паничи. Ако толку си неспокојна, побарај си второ мислење, а во меѓувреме не го обеспокојувај бебето залудно. Се ќе биде во ред, сигурна сум.
Јас последниве денови чувствувам чудни болки (не знам ни дали да ги наречам болки ), не точно во препоните ама таму некаде подолу. Читам дека тоа се случува кога бебето се спушта и кога со главата притиска баш на таа мускулна регија. Сте ги имале ли и вие? Значи ли тоа дека се ближи породувањето?
Инаку на последна контрола бебето беше цела недела понапредно, 38 +5 иако според ПМ требаше да биде 37+4 (вчера ми беше контролата).
Вто Мар 10, 2015 10:51 am
Lejla I jas gi imav tie "bolki" I neznaev kako da gi opisam ama znam na so mislis. Kaj mene se pojavija I porano podolgo vreme pred terminot pa se plasev da ne se porodam pred vreme pa fala bogu se si bese vo red.
Mashala neka si napreduva sinko tvoj I mojata recisi cela bremenost mi kazuvaa deka e edna nedela ponapredno spored merkite. Se porodiv den pred terminot so sosem normalna golemina na bebe hehehe 3480 gr I 50 cm.
So lesno da mi ti e, se blizi denot koga ke se gushkate
Teicka I jas bi otisla na vtoro mislenje mada sigurna sum deka se e vo red.
Вто Мар 10, 2015 7:59 pm
Fala mamicki na pozitivnosta , jas na 26 mesecov zakazav povtorna kontrola kaj mojot maticen d-r. Dokolku (Ne daj Boze) pak ja ima taa senka odam obavezno na vtoro mislenje.
Bube, sakav da te pasam, si se porodi kako sto e terminot ili porano zaradi naprednosta na bebeto
?
Jas spored posledna mensstruacija sum 28 nedela i 5 dena a bebeto e kako za 30 nedela. E sega na pocetnite kontroli terminot bese 28/29.05, a vcera mi kaza 20.05, sega sum vo dilema
Сре Мар 11, 2015 9:31 am
Zdravo mamicki Nova sum vo forumot. i sum na pocetokot na 33 nedela od bremenosta so naseto devojce. Inaku za moeto iskustvo vo tekot na bremenosta . epten sme nemirni no pritoa preubavo cuvstvo . Veke nekolku vreme problem so spienjeto samo vrtenje po cela vecer. No i bolki vo grbot i desniot kolk.. Pocnuvam epten umorno da se cuvstvuvam.. Inaku obicno nemam nekoi problemi, macnini, samo ponekogas belo pranje, dali moze da predizvika nekoi problemi toa???
Od druga strana so samoto rastenje epten ubavo cuvstvo..Sega za sega se planira prirodno da se porodam, a do samiot moment ne se znae kako ke e .
A da ve prasam brisot sto se pravi vo 35-6nedela mora li da se pravi?? Drugi nekoi pregledi ima li. Osven voobicaenite..
POzdrav do site idni majki.Se nadevam deka ke imame dobra druzba
Сре Мар 11, 2015 11:15 am
Mamicka25
Brisot sto se pravi vo 35-36 nedela e zadolzitelen osobeno za prirodno poroduvanje poradi toa sto se ispituva dali majkata ima infekcija od streptokoka B koja pri vaginalno poroduvanje moze lesno da mu ja prenese na bebeto. Dokolku brisot izleze pozitiven, se intervenira so antibiotici. Inaku samo vaginalen bris se zema, nema spekulum, nema macenje. Ne plasi se.
Сре Мар 11, 2015 1:25 pm
Mamicki a koga pocnuvaat da se poznavaat, odnosno da se gledaat dvizenjata na bebenceto vo stomakot, racinjata, nozinjata... Imate li takvo iskustvo!!! pozz