фолати

ВАЖНОСТ НА ФОЛНАTA КИСЕЛИНА

Фолната киселина е синтетичка форма на Б-9 витаминот, кој спаѓа во групата на Б витамини. Фолатите  се од огромно значење за организмот, затоа што учествуваат во многу метаболички процеси и се неопходни за здравјето на секој човек. Фолатите учествуваат во синтезата на нуклеинските киселини (ДНК и РНК), крвните клетки, детоксификација на организмот итн.

Фолатите се наоѓаат во многу растенија во природата: леќа, шпаргла, спанаќ, марула и друг лиснат зеленчук, кикирики, сок од портокал, броколи итн