Здравје

Шафранот - ефикасен лек против постпородилна депресија и депресија

шафран

Постпородилната депресија сега се јавува кај 1 од 7 нови мајки. Симптомите се: губење на интерес за секојдневните обврски, длабоки промени во расположението, немање енергија, губење на радоста на мајчинството итн. Се работи за сериозна состојба, опфатена со безброј студии за да се изнајде начин да им се помогне на новите мајки кои се нејзини жртви. Една од тие студии е за влијанието на шафранот врз оваа состојба кај жените со блага и умерена постпородилна депресија.

Полза од авокадото во бременоста

авокадо

Авокадото освен што може да се приготви и јаде на безброј начини, е исклучително здраво овошје. Авокадото е преполно со хранливи материи, кои се неопходни за правилен раст и развој на бебето во стомакот.

Сезонски алегрии, симптоми на сезознски алергии и помош

сезонски алергии

Сезонските алергии се во полн ек. Можеби вашето дете "настинува" секоја година во исто време, кивање, затнатост, растечен нос - симпомтоми кои се поврзани со временските промени.

'Безбедни' дози на Бисфенол А влијаат врз плодноста на три генерации

Бисфенол во амбалажа

Бисфенол А (BPA) во мали дози кои се сметаат дека се безбедни за луѓето, предизвикал значителни репродуктивни проблеми кај три генереации на глувци, вклучувајки намалување на плодноста, сексуалната зрелост и успех на бременостите.

Полза од чиа семките во бременоста

Чиа семките имаат мал број на калории, но затоа се многу богати со хранливи состојки. Всушност, чиа семките се вонредно богати со антиоксиданти и многу лесно можат да се додадат во различни јадења (смуди, супи итн.) па со тоа е многу лесно да ги инкорпорирате во вашата исхрана.

Децата во областите каде се одлгедуваат ГМО посеви имаат значително зголемено генетско оштетување

гмо посеви

Децата кои биле изложени на пестицидите со кои се прскаат ГМО посевите (генетички модифициарни организми) од соја, во региони во Аргентина, имале значително генетско оштетување или генетска токсичност.

Традиционален квас од цвекло

квас од цвекло

Квасот е стар, ферментиран пијалок со лековито дејство, кој широко се употребувал во Русија и Украина. На почетокот бил правен од стар пченичен или ржен леб, но покасно почнал да се прави и од цвекло. Лековитоста на квасот од цвекло е повеќекратна:

Уникатните својства на кефирот и неговата лековитост

кефир

Кефирот е еден од најбогатите производи со пробиотици, на целата земјина топка. Неговите лековити својства имаат толку широк спектар, што неговата употреба треба да биде дел од исхраната на секое семејство.

Со храна до драматично подмладување на кожата

здрава кожа

Всушност потојат широк спектар на природни супстанции, кои се проучени и со научни студии е докажано дека придонесуваат за обновување на младешкиот изглед, еластичноста и здравјето на кожата, како и подобрување на вкупната здравствена состојба.

Недостатокот на витамин Б12 - тивка епидемија

витаминот Б12 во храна од животинско потекло

Недостатокот на Б12 витмин е добро проучен, јасни се неговите причини и последици. Она што изненадува е дека податоци покажуваат дека во САД 40% од луѓето имаат ниво на Б12 во ниските граници на нормалата.

Pages