Вазектомија

 

Вазектомија

 Вазектомија или машка стерилизација е операција при која се подврзуваат семеводите кај мажот. На тој начин се оневозможува патот на сперматозоидите надвор од тестисите. Оваа операција е трајна, па треба да се направи само во случај кога мажот е сигурен дека не сака да има повеќе деца.
Позитивни страни:

  • Се работи за мал оперативен зафат, безбеден е и многу ефикасен во спречувањето на бременост.
  • Не влијае на уживањето на мажот за време на сексуалните односи.

Негативни страни:

  • Потребен е оперативен зафат, некои мажи се плашат од него.
  • Неколку дена по операцијата мажот може да чувствува слаба болка или нелагодност.
  • Зафатот има голема ефикасност, но сепак не е 100% сигурен.
  • Извесно време по вазектомијата ќе треба да употребувате кондом, додека целосно не се прочистат патиштата од сепрматозоидите. За да се дознае дали вазектомијата е успешна после 20-30 ејаклуции ќе треба да се направи спермограм. Ако во спермата нема сперматозоди кои се движат во 2 последователни испитувања, значи дека можете да престанете со употребата на кондом. На секои 1-3 години може да правите проверка за да се осигурате дека вазектомијата е се уште ефикасна.
  • Многу мал број на мажи имаат хронична болка после операцијата.
  • Отстранувањето на ефектот од вазектомијата е скапо, комплицирано и не може да се гарантира дека ќе биде успешно.