Бременоста по недели

Вард Мајлс Милер е среќно 16 месечно бебенце, кое сака да го брка семејното куче. Но тој се родил 15 недели предвреме и првите 107 дена од животот ги поминал во болница, на интезивна нега на неонатален оддел.

Бебињата во стомакот на мајката растат со различно темпо и секое си е посебно. Ова се само просечни вредности за големината во плодот во секоја недела од бременоста.

Фотографката со аргентинско потекло Sophie Starzenski решила да ја документира својата бременост и промените да ги овековечи со својот фотоапарат.

Бременост по недели

Бременоста е време на огромни промени за вас и животот кој расте во вас. За да дознаете што се случува со вас и вашето бебе во секоја недела од бременоста, ако веќе не знаете точно во која недела се наоѓате пресметајте со помош на нашиот калкулатор: Калкулатор за термин и недела на бременоста. Калкулаторот ќе ви израчуна колку недели и денови поминале од вашата бременост. Кога ќе дознаете во која недела на бременоста се наоѓате, кликнете на линкот со таа недела.

Бременоста во првото тромесечие

 

Што се случува во оваа недела од бременоста?

Мајката:

Како што поминува времето, веројатно сте се понестрпливи. Не се грижете, бебето ќе излезе кога тоа ќе биде спремно.

Совет: Научете што повеќе околу правилната техника на доење и она што ќе ве очекува во првите денови од пристигнувањето на бебето.

Иако ова се денови на исчекување, сепак обидете се да се опуштите и да не мислите цело време на тоа.

Што се случува оваа недела од бременоста?

Мајката:

Мукозниот чеп, кој што ја затвора матката може да се растопи постепено или да падне одеднаш. Неговото паѓање сепак не значи дека породувањето ќе почне веднаш. Но е добар знак дека треба да бидете во исчекување, за да ги препознаете вистинските болки кога ќе се јават.

Како што се ближи породувањето, грлото на матката се истанчува, па може да приметите и мало крварење или розикава течност измешана со белиот исцедок.

Што се случува во оваа недела од бременоста?

Мајката:

Како што се приближува денот на породувањето, вагиналниот исцедок може да стане уште пообилен. Тоа може да се случи и затоа што пред почетокот на породувањето почнува да се раствара мукозниот чеп. Мукозниот чеп всушност е тој, кој што ја чуваше матката запечатена и ја штитеше од инфекции за време на целата бременост.

Ако вашето бебе се роди кон крајот на неделава, тоа нема да се смета за предвремено раѓање.

Што се случува во оваа недела од бременоста?

Мајката:

Имате уште само еден месец, плус или минус неколку дена. Всушност многу мал број породувања се случуваат точно на одредениот термин. Повеќето ќе се случат неколку дена порано или покасно.

Pages