машка неплодност

Неодамнешна студија објавена во списанието Archives of Environmental and Occupational Health, заклучува дека скутот е парадоксално несоодветно место на кое треба да биде лаптопот и дека лаптоп компутерите треба да се преименуваат за да се заштити здравјето на луѓето.

Викендов во продажба е пуштен првиот домашен тест наречен SpermCheck, кој овозможува проверка на состојбата на спермата кај мажите во домашни услови.

Мажите можат да ја заштитат нивната плодност од ефектите на стареење со едноставни промени во исхраната.

Мажите кои имаат над 40 годнини можат со исхрана богата со Ц витамин, Е витамин, цинк и фолати да ги зголемат нивните шанси за татковство.

маж со лаптопУпотребата на лаптоп компјутерите станува се пораширена помеѓу младите луѓе, но исто така се зголемува и ризикот врз машката плодност кој го носат со себе.

Досега се направени голем број на студии кои го проучувале влијанието на лаптоп комјутерите врз машката плодност. Она што е заедничко како заклучок од сите нив е дека е потребна голема внимателност.

Мажите кои редовно возеле велосипед се покажало дека имаат помала бројност на сперматозоидите од пациентите кои не возеле велосипед.

Претходни студии покажаа дека професионалните велосипедисти имаат зголемена веројатност да страдаат од ниска бројност и квалитет на спермата. Но изгледа дека ризикот е поголем и кај оние кои не се професионални возачи.

Студија покажа дека мажите кои посетувале клиника за плодност и кои возеле велосипед барем 5 часа седмично имале помалку активни сперматозоиди од мажите кои воопшто не вежбале.

 

Намалувањето на плодноста кај мажите може уште повеќе да го отежне зачнувањето и да придонесе за ниската стапка на раѓање во многу земји.

Повеќе од 10% од паровите во светот се неплодни, што продонесува за зголемена потреба од примена на техники на потпомогнато оплодување, како ин витро.

Нова студија покажа дека употребата на благи лекарства против болка како парацетамол, аспирин и ибупрофен можат да бидат причина за покасно нарушување на плодноста кај машките бебиња.

Истражувачите откриле дека земањето на два лека против болка во исто време (на пример парацетамол и ибупрофен) може 7 кратно да ги зголеми шансите за ризик од крипторхидизам (неспуштени тестиси) кај машките бебиња, во споредба со жените кои не земале такви лекарства.

Идентичните близнаци Оливија и Кејтлин Стивенсон и нивниот брат близнак Финли се родени и покрај фактот што на нивниот татко Тим му беше кажано дека никогаш нема да има деца.

 

Оливија, Финли и Кејтлин

Pages