Развој кај бебе

прегратката и допирот клучни за бебињата

Допирот и мајчината прегратка се од критична важност за здрав развој на детето и ова е нешто што е познато многу долго време, а докажано е и уште пред повеќе децении во научни студии. Сега пак, нова научна студија покажа дека допирот остава силни, мерливи ефекти врз гените на бебето, не само врз неговиот раст и развој. Промените се случуваат на молекуларно ниво, на ниво на ДНК. Научниците шпекулираат дека овие промени можат да остават трајни последици врз растот и развојот.

игра со бебето

За да ја поттикнете креативноста кај бебето не ви се потребни скапи играчки, ниту специјални апликации. Вашето бебе е совршено опремено со се што му треба за да се развие неговата креативност, тоа се неговите природни креативни инстикти и вие. За бебето ништо не влијае толку стимулирачки врз неговата креативност од играта со родителите.

заспано бебе

Светлината предизвикува да лачиме повеќе кортизол, хормон кој помеѓу другото не држи будни. Кога ќе се стемни почнуваме да лачиме повеќе мелатонин. Додека бебето е во стомакот на мајката, нејзиниот ритам го контролира и ритамот на нероденото бебе.

читање на бебе

Читањето отвора сосема нов свет не само за возрасните, туку и за децата. Но, бебињата исто така имаат полза од читањето. Има доста студии, кои ги потврдуваат оргомните oдобродетели од читањето на бебињата.

бебе спие

Иако се вели "спие како бебе" и таа фраза често се употребува за длабок и долг сон, во реалноста спиењето на бебињата е се освен длабоко и долго.

Еве некои факти за сонот кај бебињата:

дете

Графиконите и перценитилите, кои ги користат лекарите се базирани на просечни доени и недоени бебиња, од различна етнинчка припадност. Перцентилите можат да звучат застрашувачки, но тие имаат едноставно толкување:

бебе лази

Лазењето е еден од големите чекори на бебешкиот пат до независност. Кога ќе го совлада лазењето, бебето може да го истражува светот околу себе, без да се потпира на тоа дека некој друг треба да го земе во раце.

новороденче

Научници од Шведска внимателно набјудувале и снимале видеа со 28 бебиња за време на првиот час по раѓањето. Она што го виделе им дало дотогаш невиден поглед на инстиктивното однесување на новороденчињата, кога биле оставени на нивното природно однесување и природна средина: на мајчините гради, во контакт кожа со кожа.

бебе лежи на меше

Поминатото време на стомак е многу важно за бебето. Со лежење на стомак бебето учи и се спрема за понатамошните постигнувања: да се крене, да се преврти, да седне, да лази, па на крај и да застане.

Pages