Неплодност

бразилски ореви

Селенот, кој се наоѓа во големи количини во бразилските ореви, потоа во црвеното месо, морската храна итн. одамна се знаеше дека игра важна улога во машката плодност. Но, сега научниците открија дека селенот има клучна улога и во развојот на фоликулите кај жените.

Етан е здраво бебе

После цели 15 години борба да добијат бебе, Ема Рајли (43) и нејзиниот сопруг Пол (42) излегле како победници. Нивниот син Етан бил роден со помош на иновативна техника, при што ембрионите добиени со ин витро третман се мачкаат со леплива течност.

Проф. Lisa Jardine, предупредува дека некои клиники за ин витро непотребно користат интрацитоплазматска спермална инекција, бидејки тоа им е полесно, но последиците се како темпирана временска бомба.

Викендов во продажба е пуштен првиот домашен тест наречен SpermCheck, кој овозможува проверка на состојбата на спермата кај мажите во домашни услови.

Илјадници жени минат низ агонијата на рана менопауза, но научниците развиваат нов оперативен зафат со кој "се будат" јајниците на жените во рана менопауза или пак на оние во четириесеттите години.

Мажите можат да ја заштитат нивната плодност од ефектите на стареење со едноставни промени во исхраната.

Мажите кои имаат над 40 годнини можат со исхрана богата со Ц витамин, Е витамин, цинк и фолати да ги зголемат нивните шанси за татковство.

Шокантна студија покажа дека консумирањето на количества на шеќер што спаѓаат во рамките на дозволените количини има многу тешки последици врз здравјето и репродукција кај цицачите.

Pages