Воспитување

Веројатно како и секој родител на мало дете зборот НЕ е многу често на вашата уста: не го удирај брат ти, не го ставај тоа во уста, тоа не е играчка, не оди таму, не трчај ... и така во недоглед. Сепак имајте во предвид дека зборот НЕ се враќа како бумеранг, колку повеќе вашето дете ќе го слуша, толку повеќе и ќе го изговара.

дете со родителите

Самопочитувањето кај децата е поврзано со однесувањето на оној родител кој се смета за помоќен во домот. Ова е заклучок на студија на Универзитетот во Сасекс.

деца

Најважен дел за развој на мозокот на вашето дете сте самите вие. За да му дадете најдобри шанси за успех на вашето дете, не мора да имате совршени гени, дури не ви се потребни и сите оние модерни книги.

мајка и деца

Мајките, кои го подржуваат чувството за автономија на нивните деца се гледани попозитивно од нив. Почитувањето на автономијата е важно, не само за развојот на децата, туку и за формирање на позитивен однос родител - дете.

дете свири на виолина

Научниците откриваат дека музучкото обрзование им помага на децата да го фокусираат нивното внимание, да ги контролираат нивните емоции и да ја намалат анксиозноста.

Децата се раѓаат како креативни гении, но за жал додека да стасаат до трето или четврто одделение нивната креативност веќе е прилично загубена и се намалува со секоја нова генерација во последните неколку децении. Каде грешиме?

семејно насилство

Децата кои живеаат во домови со насилство и трауми, имаат значително пократки теломери - кои пак се клеточни маркери за стареењето. Студија на Универзитетот во Тулан покажува дека домашната средина е важна за намалување на негативното биолошко влијание врз живототите на малите деца.

родител и дете

Студија на МИТ покажа дека децата познаваат кога се излажани и не само тоа, туку тие препознаваат и кога намерно не им се даваат информации. Ако сметаат дека ги лажете, тие ќе се обидат самите да ги пополнат празнините.

Pages