Родители вие можете да кажете НЕ!

налутено дете

Многу често повторно и повторно го среќавам ова во мојата пракса: Родители кои заборавиле дека тие се одговорни.

Можете да кажете не, се наоѓам себе си како го кажувам ова на едно семејство по друго семејство. Кога ќе размислите подобро, тоа е прекрасно нешто да се каже. Би помислиле дека родителите би знеле да кажат не, кога нивното дете ќе побара уште една играчка, да гледа повеќе телевизија, да добие втор сладолед, да остане будно до доцна.

Но се чини како да не знаат.

Ми се допаѓа натписот на Emma Jenner, британска дадилка, за петте причини заради кои модерното родителство е во криза. Не би можела повеќе да се согласам со неа. Родителите се плашат од нивните деца, ги намалиле стандардите кога станува збор за однесувањето и употребуваат кратенки (како смартфони, за да ги забавуваат нивните деца) премногу често.

Сега, се разбира дека и јас користев електроника за да се занимаваат децата во здодевни ситуации, кои бараат тишина, има денови кога стандардите едноставно треба да бидат ниски (сите сме ги доживеале тие денови) и некои деца имаат емотивни или други проблеми кои понекогаш бараат да биде по нивно за да се справат со нив. Но овие работи треба да бидат исклучоци, а не правило. Не треба да гледам како родителите секој ден попуштаат, но го гледам тоа.

Еднаш, пред многу години, со еден колега поминавме долго време обидувајки се да извадиме топче од носот на дете од предшколска возраст (не е лесна задача, верувајте ми). Му го дадовме топчето на таткото. Малото дете ја испружи раката ... и таткото повторно му го врати. "Што работите?" реков, додека му го земав топчето на детето. "Па тој го сакаше", одговори таткото.

Стварно?

Ова се одигрува на толку многу разни начини. Победува она што го сака детето, без разлика дали е или не е одлука за добро здравје, безбедност или дисциплина. Родителите не сакаат кога нивите деца плачат... што го разбирам, но одново се обидувам да им објаснам дека тие плачат бидејки тоа функционира. Ако не значи не, тогаш ќе престанат да плачат побрзо или воопшто нема да почнат. Родителите исто така сакаат да им се допаѓаат на децата, што исто така го разбирам; Да се биде популарен кај своите деца и нивните пријатели е фино. Но фактот дека сте популарни може да биде ладна утеха кога еден ден ќе добијат дијабетис заради дебелина, ќе им оди лошо на училиште или ќе си дојдат дома со полициска придружба бидејки пиеле (или полошо).

Родителството е тешка работа. Да се биде добар родител значи понекогаш да се биде непопуларен. Тоа значи да имате вознемирени деца и мноштво непријатни моменти, вклучително и такви на јавни места. Тоа значи да бидете исцрпени, да ви е досадно и да сте фрустрирани. Но има една работа што многу родители не ја сфаќаат во денешно време: вложувањето на дополнителен труд и издржување на непријатностите ги прави работите полесни и попријатни на долги патеки. Ах... и ќе имате посреќни, поздрави деца, со подобро однесување и кои ќе бидат поуспешни.

Дисциплината можеби се чини дека е груба. Но кога се спроведува мирно, конзистентно и со многу позитивно зацврстување за доброто однесување, не мора да биде таква. Всушност за децата може да биде утешително тоа што знаат дека постојат ограничувања. Тоа го прави светот помал и побезбеден во време кога тие имаат потреба тој да биде помал и побезбеден.

Овие родители не се мрзеливи или глупави (не повеќе од било кој од нас, во секој случај). Тие се грижат за нивните деца и сакаат се да испадне во ред. Тие само не знаат точно што да направат. Мислам дека Џенер е во право кога укажува на тоа дека го изгубивме селото; толку многу родители се исклучени од нивните семејства и заедницата, од сите постари и поискусни луѓе, кои можат да понудат совет и да бидат пример. За многу млади родители, нивната "заедница" се други родители кои се замоткуваат заедно покрај нив, кои немаат повеќе искуство од нив.

Еве што сакам сите родители да запомнат:

  1. Можете да кажете не. Вежбајте со вашиот парнер (можете да се подржувате кога ќе го кажувате тоа, или во огледало, или со вашето домашно миленичи или со перницата. Вежбајте се додека не го кажете тоа со убеденост.
  2. Вие сте одговорни. Можеби не сте поумни од вашиот 5-то оделенец, но не одлучува тој.
  3. Не мора се да направите совршено. Грешките се дел учењето да ги правиме работите подобро. Додека се обидувате да ги правите работите подобро и се извините кога ќе биде потребно, вашето дете ќе ви прости.
  4. Вие можете (и треба) да побарате помош. Создадете свое село. Вклучете луѓе со седа коса, кои биле тука подолго. Вклучете го и вашиот лекар или медицинска сестра.


Claire McCarthy, Доктор по медицина