мајчинство

шафран

Постпородилната депресија сега се јавува кај 1 од 7 нови мајки. Симптомите се: губење на интерес за секојдневните обврски, длабоки промени во расположението, немање енергија, губење на радоста на мајчинството итн. Се работи за сериозна состојба, опфатена со безброј студии за да се изнајде начин да им се помогне на новите мајки кои се нејзини жртви. Една од тие студии е за влијанието на шафранот врз оваа состојба кај жените со блага и умерена постпородилна депресија.

Многу се зборува за митот на Супер мајката. Таа непостоечка жена, која прави се и изгледа неверојатно добро додека го прави тоа. Знаеме дека е мит, но често се запрашуваме ... дали таа навистина постои?

мајка и дете

На пример денес. Подот на мојата спална соба е покриен со играчки, книги и облека. На наткасната има премногу чаши за вода. Кујната ми е хаос, нуспојава од инсистирањето на мојот син да правиме пита од јаболка.

мајка и дете

Кога се работи за рамнотежа, лоша сум во тоа, навистина лоша. Како што ние мајките имаме обичај да правиме кога го очекуваме бебето број 2, минам низ мојот ментален список со работи што ќе ги направам поинаку сега, кога веќе имам некакво искуство.

Познато е дека кај трудниците освен физички промени, исто така се јавуваат и психолошки промени. Стануваат поемотивни и малку позаборавни од вообичано. Научниците тврдат дека тоа се случува со цел, односно мозокот на мајката се подготвува за поврзување со бебето.