Месец 12

До крајот на дванаесеттиот месец повеќето бебиња можат:

 

 • Да ја утростручат тежината со која се родиле.
 • Да ги ставаат предметите во кутии, а потоа да ги извадат.
 • Да да се забавуваат со отворање на вратничиња на намештајот.
 • Добро да лазат.
 • Играат на музика.
 • Разбираат некои едноставни наредби.
 • Се плашат од непознати.
 • Можат да се зближат со некој предмет.
 • Ги даваат играчките, но пак сакаат да им ги вратите.
 • Ги тукраат предметите кои не ги сакаат.
 • Го тестираат однесувањето на родителите со нивното однесување.
 • Кога ги облекуваат ја испружуваат раката или ногата.
   

Некои бебиња можеби ќе можат:

 

 • Да одат.
 • Да кажуваат неколку збора.
 • Кажуваат зборови и изгледа како да зборуваат некој странски јазик.

 

 

Претходен месец