Здравје кај бебиња

доење

Има илјадници студии кои ја покажуваат корисноста на доењето и мајчиното млеко и важноста за имунолошкиот систем на бебињата. Како тоа да беше малку, сега нова студија откри дека во мајчиното млеко има тимови од имунолошки лимфоидни клетки, кои се спремни да ги победат потенцијалните патогени организми. Откритието е објавено во април во JAMA Pediatrics.

алергија на храна

Алергиите на храна стануваат се почести кај децата. Според некои статистики, помеѓу 1997 и 2011 година стапката на алергии пораснала за 50%. Причините се многубројни сеуште не се целосно утрврдени или објаснети, но еве некои навики во исхраната со кои вие можете да ги намалите шансите за алергија кај вашето дете.

доење на бебе

Исхраната на бебето во првите месеци од неговиот живот влијае врз способноста на бебето да се префли од млеко на трвда храна и може да има долорочно влијание врз здравјето.

настинка кај бебе

Навистина е тешко кога најмалите се настинати и се би сториле за некако да можеме да им помогнеме. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да му олесните на бебето кога е настинато, а советите (со извесни модификации) можат да се применат и на поголеми деца.

бебе со акни

Бебешките акни се чест кожен проблем кај бебињата. Некои бебиња можат да се родат со нив, но најчесто се јавуваат околу третата недела по раѓањето.

татко пуши

Ова откритие е само уште една поткрепа на многубројни студии врз животни, кои сугерираат дека изложеноста на таткото пред зачнување може да му наштети на детето.

стомачни проблеми

Инфекцијата со листерија не е вообичана за здрави возрасни единки. Листериајта е најопасна за трудници во трето тромесечие, новороденчиња, како и деца и врозрасни со нарушен имунитет заради некоја болест како рак или СИДА.

Зад мајчиниот бакнеж стои и здравје, не само љубов

Кога ќе се роди бебето најприродна работа е да се види како мајката го бакнува. Човек би си помислил и би бил во право дека тоа е заради емотивната врска која е формирана меѓу мајката и бебето. Но зад бакнувањето стои и многу важна биохемиска причина.

Децата имаат тенденција да истражуваат со тоа што предметите ги ставаат во уста, но исто така опасноста од задушување се јавува и заради тоа што тие сеуште не знаат добро да ја соџвакаат и да ја голтнат храната, како и тоа што имаат тесни дишни патишта - кои лесно можат да се блокираат, а воедно не можат силно да искашлаат за да го исфрлат страното тело.

Студија на Универзитетот од Саутхемптон покажа дека воведувањето на тврда храна во исхраната на бебето покасно од 17 недела може да го намали ризикот за алергии, исто така ризикот е помал ако паралелено со воведувањето на тврда храна се продолжи со доење.

Pages